У петак, 16. 12. 2016. године, у галерији Завичајног музеја у Петровцу на Млави, отворена је изложба „Ћилими“. Изложбу су отворили в.д. директора Завичајног музеја Жаклина Перић и аутор, Даница Ђокић, музејски саветник, етнолог Народног музеја у Пожаревцу.

Поставка изложбе презентује разноврсност стилских образаца ћилима у петровачкој општини. Сви представљени ћилими су музеалије из етнолошке збирке Завичајног музеја у Петровцу на Млави, односно из збирке ћилима која је формирана поклонима и откупом у претходне две године.

„Ткачка радиност у петровачком крају има веома дугу историју. Судећи према материјалним остацима винчанске културе из периода млађег неолита (5400 – 4600 година п.н.е.) пронађеним на локлаитету Беловоде у атару села Великог Лаола, Крвија и Табановца, вештина ткања била је позната ондашњим становницима. То потврђују керамички тегови, отисци тканине на посудама и други артефакти. Керамички тегови указују да је тада у употреби био вертиклани разбој. Осим тога, орнаментика винчанске културе чини универзални симболички код који препознајемо и у данашњој орнаментици… Израда ћилима у петровачком крају, уклапа се у општи развојни ток  историје ћилимарства у Србији уз мање или веће различитости, које су током векова стварали посебни културно-историјски услови. То се, пре свега односи на етнички састав данашњег становништва, формиран у 17. и 18. веку кроз процес миграција из области Косова, Ресаве, Црне Реке, Ердеља и Алмаша у Банату. Ове миграционе струје су, уз затерчено становништво, створиле два доминантна  етничка идентитета, српски и влашки. Они су, живећи заједно на једном простору, поред специфичности сваког етноса, развили и заједничке културне обрасце. Један од њих је и ћилимарство“ – речи су дугогодишњег сарадника Завичајног музеја у Петровцу на Млави и аутора изложбе „Ћилими“, Данице Ђокић, која је приликом отварања изложбе изразила задовољство због још једног успешно реализованог пројекта са Завичајним музејом, и захвалност свим колегама и сарадницима који су у претходне две године помогли да се ова изложба оствари.

Саму свечаност отварања употпуниле су и чланице Удружења „Старчевљанке“, које су за присутне посетиоце припремиле производе традиционалне кухиње.

Изложба је отворена до 10. фебруара 2017. године.