Општина Петровац на Млави са својим богатим, разноврсним и атрактивним природним и антропогеним туристучким потенцијалом, представља потенцијално интересантан микрорегион источне Србије, чије вредности последњих година постају све значајније на туристичкој мапи Србије. Примарни фактор туристичке вредности и веома значаја ове области јесте природни мотивски садржај: веома повољан туристичко географски положај, интересантна топографска физиономија, климатске специфичности, разноврсност хидрографских објеката, шаролик биљни покривач, али и богато културно историјско наслеђе (археолошки локалитет Беловоде, манастир Витовница, у близини се налази и манастир Горњак…). Ови елементи дају овом подручју потенцијал за развој и улаз на туристичко тржиште наше земље.

Посебна пажња се поклања афирмисању бањског, екскурзионог, транзитног и ловног, али према досадашњим показатељима нагласак би требао бити на развоју руралног туризма. Општина има недостатак смештајних капацитета, међутим располаже одличномосновом у виду квалитетног смештаја у сеоским домаћинствима, тако да би се у будућности могао очекивати већи број лежаја.

Археолошки локалитет “Беловоде” представља насеље винчанске културе која на просторима централног Балкана егзистира током друге половине VI и прве половине V миленијума старе ере (оквирно 5500 – 4500 година старе ере). Локалитет заузима површину од око 80 хектара што га сврстава у највећа насеља ове културе на целој њеној територији.

За српску и европску археологију и науку ово су иѕуѕетно важни подаци да винчанска култура од самих својих почетака на “Беловодама” познаје металургију и да је на тај начин ову нову револуционарну технологију оставила у наслеђе европској цивилизацији.

У овом крају поникоше и манастири, дела великаша и скромних људи за узвишеном лепотом косовских Дечана, као што су манастири Горњак, Витовница, Св. Тројице у Ждрелу и Решковица у истом подхомољском месту, која се додуше још гради, на свој упечатљив испод земље утемељен спратом обличник.

БАЊСКИ ТУРИЗАМ

Рекреационо угоститељски центар “Ждрело”, популарна “Бања” Ждрело налази се на месту где се плодна Стишка равница на чудесан начин провлачи кроз Горњачку клисуру и уздиже у Хомољске планине. Налази се на 11-ом километру пута Петровац на Млави – Жагубица у подножју два доминантна хомољска врха Вукан и Јежевац.

Приликом истраживања наслага угља на овом подручју 1986. године из бушотине је избио јак млаз термоминералне воде чија температура на површини износи око 40ºС. Вода долази са дубине од 180 метара где температура прелази 80ºС. Пошто пролази кроз хладне слојеве земље на површини постиже и задржава константну температуру од 40ºС и лети и зими.

Ова термоминерална вода изусетног хемијског састава и карактеристика припада групи олигоминералних сулфидних хомеотерми. Захваљујући својој температури и хемијском саставу ова вода се према налазима Института за физикалну медицину и рехабилитацију Републике Србије, као и Завода за интерне болести “Др Властимир Годић” из Београда може успешно користити и у терапијске сврхе као допунско средство при лечењу запаљенског реуматизма (реуматоидни артритис, Бехтревљева бол), екстраартикуларног реуматизма (фибриозити, миозити, паникулити, тендинити) последица траума и стања после прелома костију и хуриршких интервенција на коштаном систему.

Захваљујући свом изузетном хемијском саставу ова вода се успешно користи и у лечењу кожних болести, екцема, гљивичних обољења, псоријазе, зацељује ране, а после купања у овој води кожа постаје меканија и затегнутија. Охлађена може да се пије и помаже код гастритиса.

Центар располаже отвореним и затвереним базенима, аква парком са топлом водом, велнес центром, салама за масажу лековитим блатом, морском водом, ђакузи кадама, саунама, соларијумом, хотелом и другим садржајима. Аква парк је јединствен у Србији јер се може користити и лети и зими.

У отвореним базенима вода се помера као “брза река” такод а купачи могу да јуре базенима уз помоћ пумпи које гурају топлу воду. Постављена су три тобогана за разне узрасте купача.

У склопу комплекса налазе се и терени за кошарку и мали фудбал. На врху објекта налази се нудистичка тераса на коју се долази лифтом. Изграђен је и нови хотел Млавске терма који има 150 постеља.

ЛОВНИ ТУРИЗАМ

Климатски услови – умерено континентална клима погодује развоју дивљачи као и други природни услови а пре свега незагађена вода и пашњаци, ливаде, шуме и друго.

Углавном је ловни терен брдско равничарског карактера и дозвољен је лов кратконогим гоничима и псима: птичари, теријери и др., док у селима преко 500 мет