На данашњој конференцији за медије председник општине Петровац на Млави саопштио је:

“Поштовани суграђани, вероватно сте већ упознати са одлуком Владе Републике Србије о увођењу полицијског часа од петка до понедељка. Дакле, почевши у петак од 17:00 часова полицијски час трајаће до понедељка у 05:00 часова ујутру. Сходно томе, сви наши старији суграђани моћи ће да обаве куповину у петак у периоду од 04:00 до 07:00 часова. Списак продавница које ће радити у том периоду је објављен на званичном сајту општине Петровац на Млави као и на званичном фејсбук профилу општине.

Добра вест за нас је да у општини Петровац на Млави нема особа заражених вирусом COVID-19. Ми имамо потврду, како Дома здравља, тако и Опште болнице Петровац на Млави да су сви налази тестираних лица негативни, односно да тренутно нема лица која су позитивна на COVID-19. Дакле, не постоји лице које је из било ког разлога затражило помоћ или Дома здравља или Опште болнице у Петровцу на Млави, да је тестирано и да смо добили да је то лице позитивно на вирус COVID-19. То су чињенице.

Захваљујући свима Вама ми се изузетно успешно носимо са читавом овом ситуацијом. Драго ми је што се моји суграђани понашају јако одговорно и поштују мере којуе су стручњаци предложили. Ви сви знате, ако што сам више пута објашњавао, да смо ми потенцијално жариште, међутим доказ о поштовању мера и о одговорном и солидарном понашању општине Петровац на Млави јесте то, што код нас још увек нема заражених. У сваком случају Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави ради свој посао, редовно нас извештавају све службе. Могу слободно да кажем да су се наш Дом здравља и наша Ошта болница још од увођења ванредног стања опремили у потпуности. Такође је оформљена и амбуланта у старом Дому здравља са пацијенте са симптомима вируса, а отворена је и посебна телефонска линија. У овом тренутку поседујемо 4 респиратора. Доктори и медицински радници су потпуно опремљени према инструкцијама Владе Републике Србије. Тако да је ситуација, када је реч о здравству, код нас стабилна.

Оно што је наше суграђане највише занимало овох дана је обављање пољопривредних послова. Проблеми постоје и у оквиру издавања дозвола, нико није ни волео да дође до овакве ситуације, али сви се проблеми решавају. Ми се водимо оним што је председмик Републике Србије Александар Вучић рекао, а то је да нико неће кажњавати људе који нас хране. Ми заиста одличну сарадњу имамо са полицијском управом у Петровцу на Млави, тако да верујем да неће бити никаквих проблема. Али, морам да напоменем, пошто увек има изузетака да се ово право не сме злоупотребити. У том случају полиција је дужна да реагује. Слићна је ситуација и са људима који врше негу других лица. Пријава се може обавити позивом нашег кол центра на број телефона 012 332 722 где ће те оставити податке и упутити за даље поступање. За сада све функционише како треба и ја једино могу да Вас замолим за још стрпљења. Мислим да треба да покушамо да сагледамо позитивне стране ове ситуације, а то је свакако чињеница да смо се сви показали као одговорни и солидарни грађани. Заиста је много примера лепих и хуманих гестова, људи су се заиста ангажовали у помоћи једни другима и тако треба и да наставимо. Ова пандемија је показала да једино заједно можемо пребродити кризу. То су ситуације у којима се политика оставља по страни, а људскост долази до изражаја. У овој кризи свако има своју улогу и задатак који помажу и њеном превазилажењу. Од појединца чија је грађанска дужност да поштује мере, преко локалне самоуправе до председника Републике Србије и на крају до свих нас.

Само заједно можемо да пребродимо ову ситуацију, хвала свима на разумевању и стрпљењу и останите код својих кућа.”