На конференцији за медије председник општине Петровац на Млави саопштио је:

“Поштовани суграђани, желим да Вам дам неколико нових информација везаних за радно време током ванредног стања. С обзиром на то да смо у обавези да пратимо мере које Влада Републике Србије одређује, на ванредној телефонској седници Штаба за ванредне ситуације општине Петровац на Млави донет је следећи:

Закључак о ограниченом радном времену трговинских, занатских и услужних објеката на територији општине Петровац на Млави за време ванредног стања

Врло је важно са се током куповине придржавамо правила један потрошач на 10 квадратних метара, наравно уз поштовање општих мера превенције и физичке удаљености потрошача. Морам да скренем пажњу и послодавцима и власницима малопродајних објеката да се строго придржавају ових правила, како у току недеље, тако и недељом од 04 до 07 часова када наши старији суграђани купују. Молим Вас да се понашамо одговорно, јако је важно да сада не направимо никакав изузетак или пропуст, јер нас то може скупо коштати.

Такође, рад логистичких центара и снабдевања објеката може се обављати целодневно у складу са процедурама које дефинишу кретања лица и уз посебне радне налоге за запослене.

У складу са овим променама морамо променити и радном време нашег кол центра и волонтерске службе. Ову прилику користим још једном да се захвалим свим лицима који раде у кол центру, свим нашим волонтерима, свим људима добре воље који су се нашли грађанима општине Петровац на Млави у овом тешком тренутку. Ново радно време кол центра и волонтера биће од 08 до 13 часова. Дакле, поруџбине основних намирница и лекова, као и неопходне информације могу се добити позивом на број 012 332 722 у интервалу од 08 до 13 часова. Ако знамо да је одређено радно време продавница и апотека од 07 до 15 часова, онда молим све наше старије суграђане којима је оваква помоћ неопходна да све то учине и позову наш кол центар што раније, јер није реално да позовете у 14 часова и да читава та куповина може да се обави, а знамо да се у 15 часова затварају малопродајни објекти. Након 13 часова позивом на број 069 251 53 95 могу се добити искључиво хитне информације. Понављам, након 13 часова није могуће вршити поруџбине намирница и лекова, јер једноставно то физички није могуће извести у складу са променама радног времена малопродајних објеката.

Добио сам информације да доста грађана тражи маске, нарочито након вести да су стигли нови контингенти. Оно што сви морају да знају, маске су најпотребније нашим докторима, нашем болничком особљу, нашим медицинским сестрама који су најизложенији инфекцији. Тако да, оно што општина Петровац на Млави набави на овај или онај начин у највећој могућој мери донира и доставља болници и службама које су такође у додиру са инфекцијом, односно са могућим виросом, као што је полиција, као што су и друга лица која су најизложенија овој ситуацији. Морам да Вас замолим за стрпљење, за рационално трошење маски и да свако ко је у могућности нађе неку алтернативу за готове маске.

Искористио бих прилику да се захвалим свим грађанима који поштују мере које је одредила Влада Републике Србије и локална самоуправа, односно Штаб за ванредне ситуације и да замолим грађане да тако и наставе. Још једном апелујем и на све остале грађане да смање комуникацију колико је год могуће.

Поновићу још једном, општина Петровац на Млави, после града Пожаревца који има 70.000 становника, има 41.000 становника. Све остале општине у Браничевском округу су два, три или четири пута мање по броју становника. Општина Петровац на Млави има највећи број људи на привременом раду у иностанству у читавом Браничевском округу, дакле много више него и сам Пожаревац. Због тога је, наша ситуација у Браничевском округу најсложенија. Због тога Вас молим на одговорност. Ми морамо да знамо, да су у критичном периоду је нашу општину дошло између 400 и 500 људи, највећи део са привременог рада у иностранству, и један део нашег грађанства који је био у кризним жариштима неким другим поводом, туристичким или слично, и да због тога сви заједно морамо да будемо и солидарни и одговорни зарад свих нас.

Највећи број грађана општине Петровац на Млави, под тим подрзумевам и грађане који су дошли овде са привременог рада у иностранству и грађане који живе и раде овде, су врло одговорни. Међутим, највећа опасност за општину Петровац на Млави су неодговорни појединци. Од неодговорних појединаца прети нам опасност свима, нажалост. Са полицијском станицом Петровац на Млави сам у свакодневном контакту и поручујем грађанима да је нулта толеранција за непоштовање, како мера државног врха, тако и мера Штаба за ванредне ситуације општине Петровац на Млави. Преко 300 пријава прекршајних и других су поднете и нема више упозорења него ће се поступати у складу са законом, јер је овај период који сада пролазимо, ова недеља или наредних 10 дана, најважнији су и најнеизвеснији, како за читаву Србију, а поготову за нашу општину.

Иако се ових дана сви налазимо у јако тешкој и неизвесној ситуацији оно што ме веома радује је велика солидарност и хуманост која се ових дана исказује. Искористићу прилику да се захвалим људима који у овом ситуацији помажу. Неизбежни Екостеп Пелет, друштвено одговорна фирма и када је тешко и када је ситуација нормална. Ту је ресторан Илић СН1 који од данас почиње припрему и доставу бесплатних оброка за најугроженије људе из наше општине. Ми смо у сарадњи са власником ресторана, господином Ненадом Илићем, Центром за социјални рад и Црвеним крстом направили спискове породица које су заиста угрожене и одредили волонтере који ће им разносити храну. Велико хвала њему и његовим сарадницима на овом дивном гесту. Јуче је Прво пчеларско друштво Калина из Каменова донирало око 30 килограма меда који наши волонтери од данас носе нашим старијим суграђанима уз поруџбине. Нису изостале ни друге друштвено одговорне фирме, поменуо бих и Екофил, а поменуо бих опет и Екостеп Пелет уз чије донације ће Центар за социјални рад припремити пакете помоћи за најугроженија лица према процени стручних радника. Не постоји довољно речи којима би изразио своју захвалност и одушевљење овим хуманим гестовима. Такође, захваљујући фирми ГЛАНЦ ЛУКС из Петровца на Млави, преко 90% стамбених зграда је у току ове недеље дезинфиковано. Само су се организовали и апсолутно бесплатно одрадили дезинфекцију. Велико хвала што сте мислили на своје суграђане и учинили их бар мало мирнијим. Позивам све људе добре воље који су у могућности да се придруже овим дивним гестовима.

Да несрећа никад не иде сама, ову прилику користим да обавестим грађане Петровца на Млави да смо добили упозорење за подручје Источне Србије, односно општине Петровац на Млави, на снег и повећање висине снежног покривача. Од понедељка до среде доћи ће до стварања снежног покривача у већини места од 10 до 15 центиметара, а у нижим пределима Источне Србије од 20 до 40 центиметара, локално могуће и више. У уторак услед јаког ветра доћи ће до стварања снежних наноса, нарочито на истоку и у планинским пределима. Слабљење и постепени престанак снежних падавина очекује се у среду током дана.

Као командант Штава за ванредне ситуације општине Петровац на Млави данас сам наредио ЈКП Извор да дезинфикује двориште болнице, све прилазе болници, као и све што је неопходно да би се сви ми осећали сигурније, а то је и у складу са прописима који регулишу ту област. Радници КЈП Извор су данас то и учинили.

Данас смо имали велики проблем са сметовима у подручјима насеља Шетоње и Ћовдин, екипе су на лицу места и надам се да ћемо то брзо решити.

Молим грађане за разумевање, ово је тешка ситуација, компликовано је радити и организовати све виталне службе у општини у овим условима, али ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да све проблеме који се тичу и великих снежних падавина, и који се тичу тренутне ситуације са корона вирусом, решимо на најбољи могући начин, али зато нам је потребна подршка грађана, потребна нам је подршка сваког појединца. Ја верујем да у овој општини сваки појединац има неку старију особу преко 65 година за пријатеља, родбину, комшију која у је драга. Сваки беспотребан излазак ван своје куће, стана ће тој особи одмоћи и зато Вас молим да сви останемо код куће, осим лица која морају да раде у овим тешким условима и која морају да брину.

Упутио бих захвалност и подршку нашим докторима и болничком особљу, медицинским сестрама и људима који раде по мар