Петнаест средњошколаца из шест националних заједница су овог викенда, 10. и 11. новембра, били учесници дводневне радионице у Новом Саду која је одржана у оквиру пројекта “Културно наслеђе кроз мој објектив”. Пројекат реализује Завод за културу војвођанских Русина уз подршку фондације Нови Сад 2021, Европска престоница културе, а његов циљ је допринос формирању властитог идентитета младих и очувању сопственог културног наслеђа.

Истовремено овај пројекат настојаће да игради проактивни однос младих према институцијама културе кроз учешће у културним садржајима и развоју будуће публике. Током трајања овог пројекта млади из влашке, чешке, буњевачке, српске, русинске и ромске заједнице овог викенда били су учесници социолошке радионице о идентитету у мултинационалној средини. Недељу 11. новембра у преподневним сатима искористили су за обилазак најзначајнијих архитектонских здања у Новом Саду која сведоче о мултикултурном суживоту европске престонице културе 2021.

Крајем новембра месеца исти средњошколци учествоваће у радионицама фотографије како би се кроз омиљени медиј младих – фотографију, подстакло њихово креативно изражавање. Пројекат се завршава средином 2019. године организовањем изложбама поменутих фотографија у Петровцу на Млави, Белој Цркви, Суботици и Новом Саду.