Након проглашења ванредног стања и доношење мера Владе Републике Србије и локалних самоуправа, поштовање препорука лекара главни је начин да одбранимо и себе и друге од заразе коронавирусом. Останак код куће је најважнија мера.

Већина интернет сајтова, портала и мобилних апликација нуди садржаје за квалитетнији боравак код куће.

Неке од најбољих предлога свакако доноси сајт Дигитална солидарност Владе Републике Србије

Уз молбе и апеле да останете код куће, предлажемо и неке занимљиве и корисне бесплатне садржаје:

 • Финтин маштаоница и школица је платформа намењена деци узраста до девет година и бесплатна је за време ванредног стања. Слова, бројеви, питалице, слагалице, бојанке, игрице и авантуре могле би и забавити и подучити малишане.
 • Представе београдског Малог позоришта “Душко Радовић” моћи ће да се гледају преко интернета. Прва представа “Књига о Џунгли” већ је на њиховом јутјуб каналу, а намењена је деци старијег предшколског и млађег школског узраста.
 • Представе без публике на својим каналима емитује и Позориште лутака Пинокио и
 • Тетар Вук који представе игра суботом у подне и оне су доступне 24 сата од постављања на њиховм каналу.
 • Награђивана књижевница за децу Јасминка Петровић покренула на свом YоuТубе каналу програм “Читањац, играњац…”, у оквиру којег чита делове својих књига и даје деци задатак. Причу чита ауторка, а задатак осмишљава Бојана Лукић, визуелна уметница.
 • Београдска филхармонија поклонила је деци и њиховим родитељима музичке програме за најмлађе па се тако могу послушати „Пеђа и вук“, „Карневал животиња“ и „Вештица и маестро“.
 • За оне мало старије, ту је сајт СуперШкола који је намењен ђацима од 5. до 8. разреда за лакше и квалитетније учење од куће. Садржи око 700 видео лекција из четири предмета, 1.500 поступно решених задатака, 1.300 питања у тестовима знања и још много тога.
 • Истом узрасту намењена је и платформа Sthreber уз онлајн лекције и тетове и то кроз игру.
 • Основци бесплатне видео лекције из математике и физике, али и за завршни испит могу наћи на платформи Учи слободно.

Неки од издавача уџбеника отворили су свој сајтове за бесплатне онлајн уџбенике и учионице.

Током ванредног стања бесплатне су и књиге и лектира за учење енглеског Pearson reader. Портал Дигитална солидарност  Владе Републике Србије доноси и неопходне кодове:

 • за основце: ESSFMP-MASS-POME-SYNC-RUBY-MAGE,
 • за средњошколсце: ESSFMR-GAEA-POME-SYNC-CATO-HOPE

Бесплатне обуке и онлајн курсеве у областима ИТ технологија нуди и Semos.

Делфи књижаре и издавачка кућа Лагуна поклањају грађанима по једну бесплатну књигу по избору која се преузима на њиховој апликацији уз код DELFI20.

Народно позориште има онлајн представе, а Атеље 212 сваког уторка, четвртка и суботе на Фејсбук страни од 20 сати емитује снимљене представе.

Нишки џез фестивал Нишвил саопштио је да ће емитовати на свом сајту све концерте одржане претходних година, док траје ванредно стање, а гледаоцима су доступни и интервјуи са најпознатијим учесницима фестивал.

На сајту volimdokumentarce.net можете погледати велики број документарних филмова који су доступни за гледаоце из земаља региона.

Mогу се погледати и бројни филмови из фундуса Југословенске кинотеке.

Youtube канал Културно-уметничког програма РТС-а садржи више од 140 снимака представа и ТВ театра, будући да креативна спона позоришта и телевизије постоји још од самог оснивања ТВ Београд 1958. године. Први сачувани снимци датирају из 1967.

Виртуелне шетње нуди Галерија Матице српске, а виртуелну поставку има и Народни музеј. Осим ових, доступан је и огроман број светских музеја, које можете претрагом лако наћи на интернету.