По завршетку седнице изјаву за медије дао је председник општине Петровац на Млави, Душко Нединић:

“Поштовани суграђани,

данас је одржана седница општинског Савета за безбедност. Једна дневна тачка била је на реду, а то је разматрање епидемиолошке ситуације у нашој општини.  Најновији подаци показују да само у месецу октобру имамо 18 заражених особа, односно од почетка епидемије укупно 222 заражене особе и то према подацима Завода за јавно здравље Пожаревац. За сада је ситуација релативно добра, прилив пацијената је повећан, али здравствени центар још увек нема превеликог оптерећења.

Када је реч о мерама које су на снази, подсећам све грађане да су према члану 2. Уредбе  о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 за време боравка на јавним местима у затвореном простору, дужни, да обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m2 може бити присутно једно лице. Такође, на јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, банака,  на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.

Подсећам и да је радно време угоститељских објеката ограничено тако да ти објекти и ноћни клубови неће радити од 23.00 часа до 06.00 часова наредног дана, а исто важи и за продавнице и малопродајне објекте, изузев апотека и бензински пумпи, као и за приређиваче посебних и класичних игара на срећу, дакле и њихов рад је ограничен од 23. часа до 6 часова ујутру. У циљу утврђивања поштовања ових мера, појачан је и инспекцијски надзор.

Користим ову прилику да замолим све наше грађане за одговорност. Поново смо у ситуацији када се треба уздржавати од превеликог броја контаката и славља, а ношење маске је императив. Још увек ситуација није озбиљна, али у сваком тренутку постоји опасност да она то постане. Нико од нас сигурно да не жели бити у ситуацији у каквој смо били у марту и априлу. Све ово је и даље велика непознаница за све, али оно са чим се већина здравствених стручњака слаже, то је да нас маске у највећој мери штите.  Дакле, немојмо покушавати да варамо закон, инспекцију, владу, државу, јер тиме само заварамо сами себе и доводимо у опасност како нас саме, тако и наше најближе. Молим вас да покажемо људскост, солидарност и одговорност, као што то обично наш народ и ради када је најтеже, како бисмо са што мање последица прегурали овај период.

Хвала на пажњи!”