Основне информације о трци

ДАТУМ И МЕСТО СТАРТА: 25.05.2018 у 18.00 (ПЕТАК)
Бистрица – Петровац на Млави

Организатор: Спортски савез општине Петровац на Млави, локална самоуправа Петровац на Млави и МЗ Бистирца.

СТАЗА: Старт трке је у родном селу Бистрица надомак Петровца на Млави, стаза је равна, улична у дужини од 10 073 метра.

ОКРЕПНЕ СТАНИЦЕ И МЕДИЦИНСКА ПОМОЋ:
окрепне станице налазе се на свака 2 километра, Медицинска помоћ је доступна дуж целе стазе. Учесници трке трче на своју одговорност.

КАТЕГОРИЈЕ: СЕНИОРСКА ТРКА
ВРЕМЕНСКИ ЛИМИТ ТРКЕ : 1 САТ И 30 МИНУТА

НАГРАДЕ И РЕЗУЛТАТИ: Тркачи који освоје прва 3 места у сениорској трци на 10 км у мушкој и женској категорији добијају медаље, дипломе и новчане награде.

Новчане награде сениори : 
1.место 40.000,00 динара
2.место 30.000,00 динара
3. место 20.000,00 динара
4. место 5.000,00 динара
5. место 5.000,00 динара
6. место 5.000,00 динара

Новчане награде сениорке : 
1.место 40.000,00 динара
2.место 30.000,00 динара
3 место 20.000,00 динара
4. место 5.000,00 динара
5. место 5.000,00 динара
6. место 5.000,00 динара

Победник трке у обе категорије добија и победнички пехар.
Сви учесници трке добијају медаљу и диплому са уписаним личним временом трке.

УПЛАТЕ СТАРТНИНЕ ТРКЕ – НЕМА

СТАРТНИ ПАКЕТ:
-Стартни број
-Медаља на циљу
-Електронско мерење
-Окрепа на стази и циљу
-Медицинска помоћ
-Вечера

ПРИЈАВА ЗА ТРКУ: пријаве за трку су отворене до 22.05.2018 године. После тога пријаве такмичара неће бити примљене.

ЛИНК ЗА ПРИЈАВУhttp://www.runtrace.net/dragutintomasevic/reg

ОРГАНИЗОВАН ЈЕ БЕСПЛАТАН АУТОБУС ЗА ТРКАЧЕ ИЗ БЕОГРАДА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ:
http://www.facebook.com/events/391289704667697

НАПОМЕНА: Скуп свих такмичара који учествују на трци је заказан у 13 часова испред спортског центра “Драгутин Томашевић” у Петровцу на Млави. Додељивање стартних бројева одвијаће се испред спортског центра на пријавном пулту. Додела стартних бројева вршиће се од 13 – 16 часова. У 16 и 30 часова заказан је организован превоз од спортског центра до старта трке које се налази у селу Бистрица надомак Петровца на Млави. Молимо све такмичаре да испоштују сатницу организатора како бих сви учесници трке стигли на време на сам старт и извршили потребно загревање пред старт трке.

проглашење победника 13. Меморијалне трке “Драгутин Томашевић”, Петровац на Млави 2017. године

Драгутин Томашевић

Драгутин Томашевић (Бистрица код Петровца на Млави, 20. април 1890 — Рашанац код Петровца на Млави, октобар 1915) је био десетоструки победник маратонске трке Обреновац – Београд и први учесник Краљевине Србије на Олимпијским играма 1912. године у Стокхолму, Шведска.

Биографија

Занимљивост везана за Драгутина Томашевића је да се 1909. године тркао са возом и победио. Наиме, у то време ишао је воз, ћира, на релацији Пожаревац – Петровац. Драгутин је пошао са железничке станице у Пожаревцу заједно са возом. Претрчао је негде око 40 километара и стигао у Петровац пре воза и сачекао га је на железничкој станици.

Српски олимпијац Драгутин Томашевић, као војник уочи Првог светског рата.

Драгутин Томашевић је, након Олимпијаде у Стокхолму, започео припреме за следеће игре 1916. године у Берлину, али ускоро бива мобилисан и смртно рањен у борбама на брду Бубањ код Куле. Преминуо је у селу Рашанац, а сахрањен је у родном селу Бистрици у породичној гробници, заједно са својим спортским трофејима. На његовом гробу пише да су га „сахранили његова мајка и његова храброст”.

У знак сећања на првог учесника Олимпијских игара из Србије у његовој родној Бистрици и Петровцу на Млави одржава се „Меморијална трка Драгутин Томашевић“ на деоници дужине 10.073 m. под покровитељством Општине Петровац на Млави и Олимпијског комитета Србије.

Залагањем људи из организационог одбора и Спортског савеза као и челника локалне самоуправе ова манифестација је постала значајно атлетско такмичење међународног ранга. На трци су учествовали најбољи српски дугопругаши: Саша Столић, Горан Стојиљковић, Дарко Живановић, Елзан Бибић, Мирко Петровић, Марко Ранковић и страни такмичари Стенли Кипруто из Кеније Самуел Најбеи Киплимо и такмичари из Гане. У женској конкуренцији такмичење су увеличале Оливера Јефтић, Наташа Ћулафић и Теодора Симовић.

 

Традиционално, промотер трке је др Дане Корица прослављени српски атлетичар.

Спортски савез општине Петровац на Млави имаће част да по 14 пут угости све заљубљенике у трчање који шире позитивну енергију и којима је стил и начин живота.

натпис у Бистрици, родном месту Драгутина Томашевића

Стаза добила сертификат

Спортски савез општине Петровац на Млави успешно је извршио мерење стазе за меморијалну трку Драгутин Томашевић. Мерење су извршили лиценцирани координатори из Словеније Хелена Јаворник и Борут Подгорник, ради добијања сертификата IAAF-a која се налази у Лондону. На овај начин Меморијална трка “Драгутин Томашевић” добиће сертификат од светске атлетске федерације и Атлетског савеза Србије и ући у званични календар уличних трка на тврдој подлози у нашој земљи. Испуњени су сви услови и сада постоји могућност да се следеће године на нашој сертификованој стази одржи и државно првенство на 10.000 метара.