УГ „Фабрика – Петровац на Млави“ током септембра месеца 2017. године организовало је културну манифестацију „Рокеријада 2017“. Сваког петка, почевши од 8. септембра када је на летњој бини Културно-просветног центра у Петровцу одржан концерт 11 петровачких рок бендова, организовани су редом: Изложба „Петровачки рок бендови 1966-2016“ у Средњој школи „Младост“, гитарска радионица за децу и младе „Рокаоница“ и промоција ДВД-а „50 година петровачког рокенрола“, обе у Народној библиотеци „Ђура Јакшић“ у Петровцу.

 

Организацију манифестације су подржали Општина Петровац на Млави као генерални покровитељ, Средња школа „Младост“, Културно-просветни центар, Народна библиотека „Ђура Јакшић“, Завичајни музеј Петровац на Млави, Туристичка организација и Дирекција за омладину и спорт општине Петровац на Млави, КЈП „Извор“; као и многобројни спонзори и сарадници.

Захваљујући синергији јавног, цивилног и приватног сектора, Петровац је током септембра месеца поново био град рокенрола.

 

КОНЦЕРТ је репрезентовао актуелну рок сцену у Петровцу на Млави. Поред популарних „Арт Дилера“ и „Меде, Вука и Сандокана“ који су у ближој прошлости успешно наступали и на Гитаријади у Зајечару, свирали су: „Дреш“ и „Зли син наркоман“ – панк састави који су се премијерно представили, „Астал да блиста“ – још један панк бенд који се поново активирао, „Кери“ – један од најистрајних и најпопуларнијих петровачких „кавер“ бендова, „Жута када“ – бенд који је 80-их година прошлог века био један од великог броја изузетно активних и цењених бендова у Петровцу, „Мистер Хајд“ – сачињен од чувених петровачких музичара који су 90-их година стварали наступајући у разним бендовима појачани бубњаром из Пожаревца, „Стрејт Ап“ – тренутно најпопуларнији петровачки бенд међу малђом публиком, представник хард кора који је недавно издао свој први студијски албум, „Флејмтровер“ – метал кавер бенд који је сачињен од бивших ученика Средње школе „Младост“ и „Каљаво позориште“ – најмлађи петровачки бенд сачињен од средњошколаца.

ИЗЛОЖБА путем 120 фотографија различитих формата представља 51 петровачки бенд и више од 100 петровачких рокера који су стварали историју рокенрола у граду крај Млаве.

РОКАОНИЦУ је одржао један од највештијих и најискуснијих петровачких гитариста Ненад Стојковић Шикс, члан бендова „Арт Дилер“, „Кери“ и „Меда, Вук и Сандокан“ са којим је 2014. године освојио награду за најбољег гитаристу на Гитаријади у Зајечару.

ПРОМОЦИЈА „50 година петровачког рокенрола“ сабира на 4 двд-а снимак концерта 10 петровачких бендова који је одржан септембра 2016. године приликом обележавања истоименог јубилеја, однсоно једногодишњи рад УГ „Фабрика“ и сарадника на популаризацији рокенрола у Петровцу на Млави.