Светски дан поезије обележен у НБ „Ђура Јакшић“

/, Насловна страна/Светски дан поезије обележен у НБ „Ђура Јакшић“

Светски дан поезије обележен у НБ „Ђура Јакшић“

Поводом Светском дана поезије 21. марта, Народна библиотека „Ђура Јакшић“ Петровац на Млави, наставила је са акцијом „Пробудимо град – пронађимо стихове“, коју је, у сарадњи са РТВ Млавом, започела прошле године. Један од главних циљева обележавања овог дана је да се подржи језичка различитост кроз песнички израз. Овим се такође жели охрабрити успостављање дијалога између поезије и других уметности (сликарство, музика, позориште, плес), као и повратак усменој традицији рецитала и промоција проучавања поезије.

Читањем својих али и стихова домаћих и светских песника, поред ученика Средње школе „Младост“, акцији су се придружили и запослени у установама културе ( Културно-просветни центар, Галерија „Круг“ и Завичајни музеј).

„Поезија оплемењује душу. Циљ Народне библиотеке „Ђура Јакшић“ Петровац на Млави, јесте да приближи стихове младима али и да мотивише и подстакне младе песнике да стварају поезију“ – открива нам идејни творац ове културне акције, директорка библиотеке Јадранка Грбиновић.

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO) је 1999. године 21. март прогласила Светским даном поезије. Циљ који се жели постићи обележавањем овог дана је промоција читања и писања, објављивања и проучавања поезије у језичким заједницама широм света.

2019-03-25T10:35:40+02:00