У петак 4. децембра одржана је  конференција за медије на којој се широј јавности обратио се Душко Нединић, председник општине Петровац на Млави.

Поштовани суграђани,

сматрам за дужност и обавезу да вас правовремено информишем о дешавањима у нашој општини, а нарочито сада, када смо суочени са овом тешком ситуацијом.

Подсећам све да су на снагу ступиле нове мере које је Влада РС усвојила, односно, да је регулисано радно време и то :

Угоститељски објекти, тржни центри, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте, теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 часова ујутру без изузетка.

Њихово радно време биће од понедељка до петка од 5 до 17 часова. Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 часа, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.

Продавнице прехрамбене индустрије, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити, како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Све мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни минимум, уз наду да ће и бројке почети коначно да показују напредак у овој борби, односно да ће почети да опадају.

Када је реч о нашој општини, ситуација је далеко од добре, сада готово свако познаје неку особу из свог окружења која је инфицирана. Међутим, још увек се држимо.

Према последњим подацима које као командант штаба за ванредне ситуације добијам, 411 оболелих имамо, од тога 5 сестара и 4 лекара Дома здравља, док се и одређени број налази у изолацији. Ове и претходне недеље нешто је већи пријем пацијената, до претпрошле недеље је око 100 пацијената дневно обрађивано, сада је тај број нешто преко 100. На сву срећу, доктори још увек постижу да обраде све пацијенте. Болнички капацитети на грудном и интерном одељењу су пуни. 40 пацијената је тренутно на одељењима са средње тешком и тешком клиничком сликом, а додатан проблем је што је  око 40 здравствених радника болнице позитивно. Здравствени радници који раде у ковид амбуланти, као и са ковид пацијентима на болничком лечењу, заиста улажу енорман напор како би свима пружили одговарајућу здравствену заштиту. Ангажовани су и наши доктори који су се налазили на специјализацијама. Користим ову прилику да им се свима захвалим на свему што чине за наше суграђане. Како сам добио информације из ковид амбуланте, има чекања на прегледе, али је то још увек у разумној мери, обзиром на велики број грађана који се јавља, а редукован кадар. Обезбедили смо и шатор, како би се људи колико-толико заштитили од хладног времена. Морам да замолим све за стрпљење и разумевање, јер ситуација није ни за кога тренутно лака.

Апелујем на све грађане да се понашају одговорно и да се не окупљају у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима јер тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину.

Са друге стране, нисам желео да допустим да се ова тешка ситуација одрази на мој посао и да сви планови које смо претходно зацртали сада стану.

Један од пројеката који смо дуго прижељкивали и очекивали, улази ускоро у фазу реализације, а то је изградња пута Везичево-Златово и реконструкција пешачког моста преко Млаве. Циљ овог пројекта је да повеже две општине, грађанима да олакша сабраћајну комуникацију, али и да на тајначин унапреди туристичку инфраструктуру. Наш парк, који сигурно спада међу најлепше у Србији, добиће