У петак 4. децембра одржана је  конференција за медије на којој се широј јавности обратио се Душко Нединић, председник општине Петровац на Млави.

Поштовани суграђани,

сматрам за дужност и обавезу да вас правовремено информишем о дешавањима у нашој општини, а нарочито сада, када смо суочени са овом тешком ситуацијом.

Подсећам све да су на снагу ступиле нове мере које је Влада РС усвојила, односно, да је регулисано радно време и то :

Угоститељски објекти, тржни центри, кладионице, коцкарнице, дечије играонице, фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте, теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 часова ујутру без изузетка.

Њихово радно време биће од понедељка до петка од 5 до 17 часова. Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 часа, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.

Продавнице прехрамбене индустрије, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично где се по правилу не улази у објекат приликом куповине, могу радити, како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Све мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни минимум, уз наду да ће и бројке почети коначно да показују напредак у овој борби, односно да ће почети да опадају.

Када је реч о нашој општини, ситуација је далеко од добре, сада готово свако познаје неку особу из свог окружења која је инфицирана. Међутим, још увек се држимо.

Према последњим подацима које као командант штаба за ванредне ситуације добијам, 411 оболелих имамо, од тога 5 сестара и 4 лекара Дома здравља, док се и одређени број налази у изолацији. Ове и претходне недеље нешто је већи пријем пацијената, до претпрошле недеље је око 100 пацијената дневно обрађивано, сада је тај број нешто преко 100. На сву срећу, доктори још увек постижу да обраде све пацијенте. Болнички капацитети на грудном и интерном одељењу су пуни. 40 пацијената је тренутно на одељењима са средње тешком и тешком клиничком сликом, а додатан проблем је што је  око 40 здравствених радника болнице позитивно. Здравствени радници који раде у ковид амбуланти, као и са ковид пацијентима на болничком лечењу, заиста улажу енорман напор како би свима пружили одговарајућу здравствену заштиту. Ангажовани су и наши доктори који су се налазили на специјализацијама. Користим ову прилику да им се свима захвалим на свему што чине за наше суграђане. Како сам добио информације из ковид амбуланте, има чекања на прегледе, али је то још увек у разумној мери, обзиром на велики број грађана који се јавља, а редукован кадар. Обезбедили смо и шатор, како би се људи колико-толико заштитили од хладног времена. Морам да замолим све за стрпљење и разумевање, јер ситуација није ни за кога тренутно лака.

Апелујем на све грађане да се понашају одговорно и да се не окупљају у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима јер тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину.

Са друге стране, нисам желео да допустим да се ова тешка ситуација одрази на мој посао и да сви планови које смо претходно зацртали сада стану.

Један од пројеката који смо дуго прижељкивали и очекивали, улази ускоро у фазу реализације, а то је изградња пута Везичево-Златово и реконструкција пешачког моста преко Млаве. Циљ овог пројекта је да повеже две општине, грађанима да олакша сабраћајну комуникацију, али и да на тајначин унапреди туристичку инфраструктуру. Наш парк, који сигурно спада међу најлепше у Србији, добиће мост много лепшег изгледа, а према пројекту, биће проширен, добиће посебне стазе за пешаке и бициклисте, нову јавну расвету као и рампе за лица са инавлидитетом. Средства су обезбеђена  највећим делом из министарства привреде, а делом из нашег буџета.

Сјајна вест је и да је реконструкција школе у Каменову завршена, а у току је и реконструкција кровног покривача на објекту Дома културе у Рашанцу.

У насељу Кладурово, завршени су радови на изградњи игралишта у оквиру школе. Овај пројекат финансиран је средствима из ИПА фонда, односно средствима Европске уније, док је општина финансирала пројектно-техничку документацију.

Још један врло важан пројекат, за који ми је посебно драго што сам успео да га издејствујем, је изградња канализације у Великом Лаолу, којом ће се решити проблем одвођења вода из вртића, основне школе, Дома културе и стамбено-пословног објекта у центру насеља. Знам да су комунални проблеми овакве врсте, чести и то је један генерални проблем са којим се носи велики број насеља у Србији, па чак и нека приградска насеља у већим градовима.

Користим прилику и да обавестим мештане Забрђа, да је након дужег времена,коначно решен проблем нелегално складиштених хемикалија. Мислим да овај проблем још дуго не би био решен да није било залагања општинског правобраниоца и комуналне инспекције. Постојала је одређена правна процедура која се морала испоштовати, али након истека тих рокова, морали смо додатно да реагујемо не би ли проблем био решен. Овом приликом захваљујем и одговорним грађанима који су проблем пријавили и на тај начин допринели његовом решавању.

Са поносом истичем да и ове године општина подржава најуспешније студенте. Заправо,  мислим да сви имамо разлога за понос, јер је свеке године све већи број одличних студената који се пријављују за општинску стипендију. На жалост, средства су сваке године ограничена, па је тако ове године предвиђено било да се 14 најуспешнијих студената финансира. На моју велику радост, дао сам одобрење, да се листа прошири за још 17 места, односно јо 17 студената који испуњавају формалне услове конкурса, биће стипендирани.

 Волео бих да моји суграђани знају колико сам напора уложио, колико је састанака, преговора и убеђивања потребно за сваки пројекат и новац  који дођу до наше општине. То је велика борба и такмичење са многим другим градовима и општинама, јер проблеми су махом свуда слични, тако да треба доста вештине и упорности да баш ваш пројекат међу свим осталим буде изабран за суфинансирање.

Нећу дозволити ни у наредном периоду да ме ова ситуација са вирусом спречи да одустанем од идеја и циљева са којима сам пред грађане изашао као представник једне странке и кандидат за председника општине. Неке ствари иду мало спорије, јер је одржавање састанака отежано због епидемије, али то сигурно не значи одустајање. Оно што очекујем ускоро, је пренос власништва касарне на нашу општину, чиме се отварају бројне могућности, затим санација депоније и изградња трансфер станице и реконструкција топлане. То су врло важни и врло велики пројекти за које нам је потребна финансијска подршка. Када је реч о топлани, желим да разјасним неке недоумице. Следеће године, а најкасније 2022. биће забрањен за употребу мазут, који топлана сада користи. Топлана каква је сада, односно каква је већ 40 година, с обзиром да се није реконструисала и да није било осавремењивања нити проширења капацитета, мораће да пређе на еколошки чистије енергенте. КЈП Извор и општина нису у могућности да сами исфинансирају читав тај пројекат и процес. Након бројних консултација и саветовања, утврђено је да најбоље решење да се уђе у јавно приватно партнерство и заправо једини начин да се то изведе. Оно што за сада сигурно знамо и тврдимо је да ћемо две ствари од будућих партнера тражити, а то су – да не буде отпуштања радника и да цена грејања не буде већа од оне која је тренутно.

То није све на чему радим, за неке пројекте је још рано говорити, али ће јавност свакако бити обавештена о свему. Ваше је право да знате и пратите на који начин се располаже општинским средствима. Један од мојих постулата који увек истичем откако сам председник је транспарентност, али и укључивање грађанства у процес доношења одлука и тако ће и даље бити.

На крају, молим све грађане још једном да не клону духом, да буду обазриви и одговорни.

Носите маске и останите здрави и безбедни!!