Протекли период који нам је донео изазове са корона вирусом,  покренуо је многе наше људе у дијаспори на  размишљања  о промени места за рад и живот, те како да знање и искуство које су стекли на престижним светским универзитезима и компанијама искористе за свој даљи развој или почетак сопственог бизниса у Србији – земљи у којој су им корени. Програм Тачка повратка, који је основан пре две године, у значајној мери је допринео информисању и развоју комуникације са нашом дијаспором и захваљујући томе је, посеобно у овом периоду, помогао да наши људи у дијаспори добију све неопходне информације за долазак у Србију.

Иначе, Тачка повратка“ је програм повезивања и сарадње између српских заједница из целог света кроз размену знања и искустава, који се реализује уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Владе Републике Србије, са идејом изградње отвореног српског друштва, које слободно размењује информације, подстиче размену знања и искуства промовисањем циркуларних миграција. Циљ је да се наши млади и образовани људи врате у Србију и да уз погодности које је обезбедила Влада Србије, примене стечено знање и наставе професионални развиој у својој земљи.

Запослени у Удружењу су и  сами повратници из дијаспоре и добро знају колико је промена посла/каријере, земље велики извор  стреса. Због тога су развили  програм менторства који подразумева пружање активне помоћи особама које размишљају да се врате у земљу, од стране људи који су се вратили из дијаспоре и све то већ прошли.

Захваљујући менторском програму Тачка повратка и пруженој пријатељској руци повратника који су спремни да преузму менторску улогу, сви наши млади  људи који размишљају о повратку у своју земљу имају све неопходне информације и добре пријатељске савете својих ментора за добар почетак новог живота у Србији. Бројне  успешне и аутентичне  примере  оних који су се по  повратку пословно остварили , или тек започели  тај процес, можете пронаћи у подкасту Тачке повратка.

Како у Тачки повратка кажу, менторство систематизује потребне информације и помаже да  кроз професионалне и емотивне изазове као  и искуства  оних који су се вратили, добијете најбоље саветнике о томе шта вас  све очекује, како бисте се најбоље припремили за повратак.

Додатне информације о програму можете погледати на

https://tackapovratka.rs/programi/mentorstvo/