У понедељак 19. марта 2018.године, општину Петровац на Млави посетио је директор Аустријског културног форума у Београду (Kulturforum Belgrаd) Јоханес Иршик (Johannes Irschik). Уваженог госта дочекали су председник општине Душко Нединић, шеф Кабинета председника Александар Петровић, помоћник председника општине Борис Гвоздић,  директор народне библиотеке „Ђура Јакшић“ Јадранка Грбиновић, директор Завичајног музеја Жаклина Перић као и Данијела Милојевић испред Културно-просветног центра. Том приликом уважени гост, посетио је просторије библиотеке, музеја као и галерију „Круг“. Вођени су разговори о унапређењу културне сарадње, а директору Форума је приказана и недавно отворена поставка Завичајног музеја „110 година позоришног живота у Петровцу на Млави“. Након тога у галерији „Круг“, отворена је изложба „Густав Климт – претеча модерне“ у част чувеног аустријског сликара Густава Климта, која је реализована у сарадњи са Аустријским културним форумом. Изложбу су отворили председник општине Душко Нединић и директор Форума Јоханес Иршик. Ово својеврсно вече на крају је употпунило и отварање девете глумачке смотре „Гулини дани“ која ће се одржавати од 19. до 24. марта у сали Културно-просветног центра „Петровац на Млави“. Смотра је отворена представом „Дај ми своју жену“ петровачког позоришта „Бата Булић“ а пре саме представе, присутнима се обратио и председник општине Петровац на Млави Душко Нединић:

“Част ми је и задовољство да у име Општине Петровац на Млави, града домаћина и своје лично име, поздравим уваженог госта – господина Јоанеса Иршика, директора Аустријског културног форума, са којим смо ове године успоставили сарадњу, затим госте из културног центра Палилула, цењене посетиоце Културно просветног центра Петровац на Млави и уважене госте позоришта из Зелина у Хрватској, Јагодине, Велике Плане, Крушевца и Берана. Сваке године проширујемо круг својих пријатеља и то је главни циљ културе, да руши физичке границе и спаја људе из целог света. Биће ми драго ако вам боравак у нашем граду за време фестивалских вечери протекне пријатно и остане у лепом сећању.

          Драгољуб Милосављевић – Гула, наш Петровчанин , позоришни глумац, који је свој таленат остварио на сценама Новосадског Српског народног позоришта, Београдског и Југословенског драмског позоришта, као и бројним улогама на филму и телевизијским серијама, живи својим духом кроз петровачко позориште и даље.

          У данашње време, у коме је начин живљења, условљен општим развојем друштва и напретком технике битно другачији у односу на време у коме је позориште чинило саставни део живљења, почела се препуштати забораву лепота игре на даскама које живот значе, јер глума је уметност, хуманост  и племенитост.

          Зато желим да вечерас, у овој свечаној прилици нагласим да управа општине Петровац на Млави подржава тежњу ове културне установе, да она пре свега мора бити лука васпитавања младих људи, раме у з раме са установама просвете.

          Овогодишња смотра добија на значају јер петровачко позориште обележава 110. годишњицу, што га сврстава у једна од најстаријих аматерских позоришта у нашој земљи. Тим поводом, у галерији Завичајног музеја у Петровцу на Млави отворена је изложба “110 година позоришног живота у Петровцу на Млави”

          Фестивал глумачких остварења ” Гулини дани ” , већ девету годину има за циљ да промовише глумачке игре појединаца, препознавањем правих вредности. Хвала свима који су допринели његовом напретку и промоцији као и онима који су потпомогли да се ова значајна културна манифестација одржи. Посебну захвалност дугујемо глумцима Петровачког позоришта које ћемо вечерас гледати у представи “Дај ми своју жену” , Милици Илић, Јелени Јанаћковић, Јовану Ивковићу и Филипу Лукићу… Хвала вам што одржавате традицију и културу у нашој општини.

          У нади и уверењу да ће и овогодишњи фестивал својим квалитетом потврдити већ стечени реноме, а учесницима дати подстицај за нова остварења, отварам 9. смотру глумачких остварења ” Гулини дани “.“