Караван радости и пријатељства у организацији Спортских игара младих наставио је свој пут по градовима Србије. После Пожаревца, на ред је дошао и Петровац на Млави. Више од 2.000 малишана окупило се испред спортске хале  у Петровцу на Млави да по први пут види и осети чаролију Игара. Одатле су у дугачкој поворци предвођени Иваном Јовановић, председницом СИМ Србије, и Душком Нединићем, председником општине Петровац на Млави, прошетали до Централног градског трга, где је пред великим бројем грађана одржана церемонија свечаног отварања игара.

Присутнима се на церемонији отварања обратио председник општине Петровац на Млави Душко Нединић.

„Драга децо, поштовани наставници, професори, родитељи и суграђани, Најсрећнији смо и најпоноснији када наша општина има част да буде домаћин манифестацији чији је основни циљ промоција здравог начина живота и пријатељства, кроз спорт, игру и забаву. Мислим да ћете се сви сложити са мном када кажем, да нема лепшег осећаја него када је град пун деце, када се чују смех и шала и када су нам деца здрава и срећна. На крају крајева, све што радимо, радимо за добробит деце и њихове среће. Зато, велику захвалност дугујемо свим људима који су већ годинама посвећени овом пројекту, а пре свега, председници Ивани Јовановић, која је у последњих годину дана од игара направила својеврсан бренд, и захваљујући чијој енергији и визији, деца широм Србије имају прилику да се осете као њихови идоли који се такмиче у многобројним дисциплинама, али пре свега, да се друже, уче фер плеју, тимском раду и стичу нова пријатељства.Петровац на Млави, заједно са Спортским савезом улаже максималне напоре да побољша услове и капацитете за бављење спортом, нарочито код најмлађих. Велико ми је задовољство што, како време пролази, добијамо и нове категорије спорта у којима имамо такмичаре и то је знак да смо на добром правцу када је реч о спортској сарадњи и генерално, васпитању младих. Увек користимо прилику да са поносом истакнемо како је наша општина, општина квалитетних спортиста, са јако добрим успесима, а такође и спортских манифестација. Петровац на Млави познат је не само у Србији, већ и ван граница државе по Меморијалној трци Драгутин Томашевић, која има учеснике из разних крајева света, а која се одржава у част првог српског олимпијца-маратонца, учесника Олимпијских игара у Стокхолму 1912. године., рођеног у селу Бистрица, надомак Петровца на Млави. Поред ове трке, веома се поносимо и турниром у малом фудбалу, који спада међу најбоље и најмасовније турнире у малом фудбалом.

Искористићу прилику да подсетим на једну важну ствар када су у питању дечија такмичења,а то је да често заборављамо на разлику између хобија и аматерског спорта са једне стране и професионалног спорта са друге. Такмичење је добро, јер децу полако уводи у свет и начин живота који их очекује када одрасту. Међутим, до тренутка када буде било неопходно да се самостално боре и такмиче, налази се дуг период у коме треба доста тога да науче али између осталог и да буду безбрижни и да одрастају са што мање притиска. То се често у спортским такмичењима заборавља, па уместо да акценат буде на тимском раду, забави, спортском духу, прихватању победе и пораза достојанствено, поштовању ауторитета, спортске утакмице често знају бити фрустрирајуће како за децу, тако и родитеље. Јавља се нека врста притиска на децу и нездраве атмосфере, неспортског навијања и препирке, ругања, неретко и вређања.

Зато, заједно са наставницима и професорима, тренерима и децом, морамо радити на спортској едукацији, на стварању генерација које ће водити здрав и одговоран живот и постати добри људи. Зато свесрдно подржавамо идеју Спортских игара младих, јер са собом носи првенствено дух дружења и позитивне енергије, а затим и такмичења. Спорт треба бити свима доступан, он не ствара границе, већ повезује сву децу уз љубав према одређеној спортској дисциплини, а Спортске игре младих управо су отворене за све, и за оне који желе да стварају каријеру у спорту, или да се њиме рекреативно баве. Ми смо ту да овакве манифестације подржимо, али и да им помогнемо да се развијају. У то име, још једном вас све поздрављам и желим вам да се лепо проведете и забавите данас у Петровцу.“

На отварању приређен је прави спектакл. Поред Душка Нединића и Иване Јовановић отварању су присуствовали Горан Ристић, заменик председника општине, Миланче Аћимовић, председник Скупштине општине, Дејан Марковић, председник Спортског савеза, Дејан Милошевић, генерални секретар Спортског савеза општине Петровац на Млави, и Зорица Мијатовић, спортски директор СИМ.

Талентована рукометашица Леа Катић изазвала је одушевљење свих присутних када се са бакљом пријатељства пробијала до трга. Уследило је паљење пламена, а ерупцију радости код свих присутних изазвала је експлозија шарених конфета које се летеле препуним Тргом.

Игре под покровитељством Владе Републике Србије у Петровцу су одржане у девет спортова. За сјајну организацију побринуо се велики број људи СИМ из целог региона  као и партнери из Спортског савеза општине Петровца на Млави.

Спортске игре младих у Петровцу на Млави преносиле су и најгледаније телевизијске куће:

РТС

 

АРЕНА СПОРТ

РТВ МЛАВА

ТВ БРАНИЧЕВО

а у писаним електронским вестима овај догађај су испратили скоро сви велики интернет портали.