Данас је, поводом Дана општине Петровац на Млави одржана свечана седница у холу Средње школе „Младост“ . Госте су поздравили и дочекали председник општине Душко Нединић, заменик председника општине Горан Ристић и председник Скупштине општине Миланче Аћимовић. Пријему су поред званичника из наше општине присуствовали и народна посланица Наташа Ивановић, министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, Саша Ђорђевић, саветник у Кабинету министра без портфеља задужен за развој недовољно развијених општина, Божидар Маљковић председник Олимпијског комитета Србије, председникa Националног савета Влаха Новица Јаношевић, као и председници суседних општина и многобројни пријатељи наше општине.

У наставку следи обраћање председника општине Петровац на Млави званицама:

Поштована министарко Обрадовић, поштовани министре Ружићу, уважени гости, даме и господо, захваљујем Вам од срца што сте се одазвали позиву да увеличате свечану седницу поводом  Дана општине Петровац на Млави. Мојим суграђанима, честитам њихов дан, дан када је наш град добио име Петровац које са поносом носи већ 162 године. Истина, било је мање измене, тачније додатка, када је Петровцу придодато у назив, са пуним правом – на Млави- јер је управо река Млава оно што даје посебност и лепоту нашој општини.

Откако сам ступио на фукцију председника општине 2016. године, готово да није било године без већих проблема и кризе. Оно што је у таквим ситуацијама олакшавајућа спознаја, јесте чињеница да у тим проблемима нисте сами и препуштени сами себи. Пре свега мислим на мој тим, који ме је све ово време пратио и пружао подршку, али и на то да и када смо били поплављени, нисмо били једини, делили смо муку и са суседном Жагубицом, Свилајнцем и другим општинама и градовима. У одсудним тренутцима имали смо подршку Републике и захваљујући брзој реакцији и већ провереним механизмима за овакве ситуације, штета је отклоњена. Уследила је пандемија ковида, када је то дељење муке превазишло не само општинске, већ и националне границе, тако да ни у тој борби нисмо били сами. А онда је уследио рат у Украјини, чије последице ишчекујемо…

Не бих желео да звучим суморно на овај свечан и радостан дан, већ сам желео да истакнем значај заједништва и подршке, јер само на тај начин могуће је превазићи сваку невољу. Подршка грађана коју имамо од 2016. Године, а која се недавно поново доказала, значила је стабилност, и те како потребну у нестабилним временима. Подршка Владе Републике Србије, коју такође имамо у свим секторима од 2016. године, значила је да и поред огромних проблема, ми не губимо корак са развојем. Стара српска народна пословица каже да се пријатељ у невољи познаје, као злато у ватри. Зато ми наша пријатељства негујемо, зато заиста волимо и значи нам када смо у могућности, као данас, да са пријатељима ове општине прославимо и наздравимо свему кроз шта смо прошли и ономе што нам долази.

Свечани дани попут овог, служе и да изразимо захвалност и пружимо руку људима који су нам највише помагали и допринели промоцији општине. Искористићу прилику да захвалим министарки Марији Обрадовић и њеним сарадницима не само на конкретној подршци нашој општини, већ на свему ономе што Министарство државне управе и локалне самоуправе чини. Оно представља мотор развоја модерне управе, бољих услуга нашим суграђанима и самим тим унапређења квалитета живота. Процес реформе јавне управе је изузетно дуготрајан и сложен, неретко и неправедно критикован, али ми, који смо задужени да директно испоручујемо услуге грађанима и који смо нераскидиви део овог министарства, врло смо свесни позитивних промена   које се дешавају и огромног труда који је у овај процес уложен. Желео бих да захвалим и министру Ружићу, са којим раме уз раме водимо борбу за унапређење услова за наше најмлађе и најважније суграђане, јер без здравог и безбедног одрастања и адекватног образовања, нема ни будућности ове земље. За исту ову борбу, захвалност дугујемо и компанији ЕУРО Млин, која је допринела исхрани деце у ПУ „Галеб“. Врло систематично и конкретно, од почетка мандата је радио

Кабинет министра без портфеља задуженог за развој недовољно развијених општина радио. Зато захваљујем господину Саши Ђорђевићу, саветнику у овом Кабинету, који, као неко ко је и  сам био на челу јединице локалне самоуправе, зна колико подршка Владе значи и који је тачно разумео наше жеље и потребе. Немогуће је не споменути достигнућа у области спорта, ипак смо ми општина спорта, како волимо да кажемо. Велику захвалност за развој спорта у нашој општини и промоцију трке Драгутин Томашевић, која је постала бренд општине дугујемо и Олимпијском комитету Србије, на челу са господином Божидаром Маљковићем, чију смо пуну подршку увек имали за све идеје. Заиста, хвала вам свима од срца.

Желео бих још нешто да додам. Сви ми имамо идеале којима тежимо и приоритете које на путу ка њему постављамо. Можда посао који обављамо не обављамо увек на начин на који би то неко други радио, али сигуран сам да ћемо корак по корак стићи до Петровца на Млави који сви прижељкујемо. Времена јесу изазовна, али, на крају крајева, наш народ је научио да функционише у кризним временима, а неретко су управо кризе биле инспирација за велика дела. Ми ћемо као и до сада остати на правцу развоја, упркос свему, јер инат је српска реч.

Желимо Петровац на Млави у коме ће се деца рађати, млади остајати да живе и да се професионално остварују, али и да наши старији суграђани могу пријатно да проведу своју старост овде. Зато је најважније да се, као и до сада држимо заједно, и да из дана у дан стварамо лепши и бољи Петровац на Млави.

Срећан Дан општине Петровац на Млави и живели!

Као посебан вид друштвеног признања за постигнуте резултате и достигнућа у свим областима стваралаштва и рада од општег значаја за унапређење и развој општине Петровац на Млави, додељене су награде 4. јун:

Наградe “4. јун” у виду  ПОВЕЉЕ  додељене су:

  1. Марији Обрадовић, министaрки државне управе и локалне самоуправе, за допринос развоју општине Петровац на Млави;
  2. Саши Ђорђевићу, саветнику у Кабинету министра без портфеља задуженом за развој недовољно развијених општина, за допринос развоју општине Петровац на Млави;
  3. Привредном друштву за производњу, услуге и трговину ЕУРО-МЛИН ДОО, за несебичан и хуман допринос исхрани деце у Предшколској установи „Галеб”;
  4. Основној школи “Ђура Јакшић” Орешковица – подручном одељењу у Добрњу, за 190 година постојања и развоја образовања;

У име награђених, присутнима се обратила министарка Обрадовић:

„Грађани Петровца на Млави треба да буду поносни на своју општинску управу која је у претходном периоду показала да је способна да истовремено ради и на комуналним и инфраструктурним пројектима, али и на пројекту паметног града. У Петровац на Млави је у претходним годинама доста улагано, а само у претходне две године, МДУЛС је инвестирало укупно око 137 милиона динара у различите пројекте“, поручила је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе након састанка са руководством општине Петровац на Млави и обиласка радова на пројектима које је МДУЛС финансирало.

Она је истакла да се у свом мандату уверила у квалитет пројеката којима је општина конкурисала за средства код Владе Србије по различитим основама. МДУЛС је у Петровцу на Млави инвестирало у Предшколску установу, јер прича о наталитету не може да буде одржива без улагања у све оно што јој и претходи, али и следи. То је комплексна тема којој је Влада Србије изузетно посвећена и која је постављена као приоритет у раду, навела је Обрадовић.

„МДУЛС је помогло да се у Предшколској установи и њеном објектима у Петровцу на Млави, јер је то и мени лично, али и политички важно, изграде игралиште, кухиња и вешерај, са циљем да се побољшају услови и подигне стандард за боравак деце и њој. МДУЛС је из буџетског фонда финансирало и мобини противплавни систем, а озбиљна средства из кредита ЕИБ издвојена су и за ревитализаију фасаде општинске зграде“, истакла је Обрадовић.

Поред тога, према њеним речима, осим бриге о комуналним и инфраструктурним пројектима, Петровац на Млави и МДУЛС заједнички раде са партнерима из Кореје на пројекту развоја паметних градова, како би Петровац на Млави постао један од прва три паметна града у Србији.

„Грађани Петровца на Млави треба да знају да је њихова општинска управа озбиљна у погледу квалитета пројеката и да показује изузетну посвећеност, љубав и партиотизам према својој општини“, поручила је Обрадовић.

Након састанка са руководством општине и обиласка радова, министарка Обрадовић је присуствовала свечаној седници СО Петровац на Млави, поводом обележавања Дана општине, на којој јој је уручено признање „4. јун“, које се додељује за допринос унапређењу и развоју