Народна библиотека ,,Ђура Јакшић“ у суботу, на Сретење 15. фебруара, била је домаћин гостима из манастира Тумане. На тему ,,630 година постојања манастира Тумане“ говорили су јеромонах Димитрије, игуман манастира, и монах Петар Богдановић.

Вече је отворила директорка библиотеке Јадранка Грбиновић. Разговор са гостима водио је отац Мића, свештеник из Каменова чијом заслугом су они и дошли у наш град.

Осим о  прошлости, страдању кроз историју и поновном уздизању манастира, говорило се и о чудесним исцељењима која су се догађала али се и дан данас догађају на овом светом месту.

У манастиру Тумане чувају се мошти преподобног Зосима Туманског, једног од монаха синаита из друге половине XIV векa који je у Србију дошao за време Кнеза Лазара. По предању, он се  подвизавао у каменој пећини у близини данашњег манастира.

Јеромонах Димитрије је посведочио о томе како у  манастир Тумане свакодневно пристижу верници из далека, и то не само православне вере, што говори о светости али и поштовању  овог светитеља у народу.

У дискусији са публиком, говорило се и о актуелним догађајима у Црној Гори, духовности, али и о потреби за вером која је у најважнијим тренуцима историје сачувала српство и православље. Сви присутни су имали прилику да поставе питања и разговарају са јеромонахом Димитријем и монахом Петром.