Народна библиотека ,,Ђура Јакшић“ је у сарадњи са Средњом школом ,,Младост“, у уторак, 9. маја, обележила 125 година од рођења нашег нобеловца Иве Андрића јавним часом за ученике школе, као и све поштоваоце Андрићевог стваралаштва.

Мото вечери био је ,,Отишао је човек, остало је дело“, а о Андрићевом делу говорили су професори : Драган Стјепановић, Ирина Милановић Јанкуцић и Данило Радојковић.

Уводну реч дала је Виолета Миливојевић, библиотекар. Она је говорила о животу великог писца што је било пропраћено документарним филмом.  Тако су ђаци и посетиоци визуелно могли да доживе ово вече и пропрате Андрићев живот кроз слику и причу.

Проф. Драган Стјепановић говорио је о Андрићевим приповеткама. Конкретно, он се усредсредио на три Андрићеве приче: ,,Пут Алије Ђерзелеза“, ,,Мустафа Маџар“ и ,,Труп“.

Проф. Ирина  Милановић Јанкуцић говорила је о ,,Проклетој авлији“. Проф. Данило Радојковић је говорио о Андрићевом приповедачком поступку и тиме заокружио ову причу. Ученик Матеја Божић читао је одломке из говора којим се Андрић захвалио за Нобелову награду, ,,О причи и причању”.

Ово вече посвећено Иви Андрићу је само један од  догађаја којима ће библиотека обележити јубилеј – 125 година од рођења великог писца.