Јуче је у Петровцу на Млави обележен „4. јун“ Дан општине Петровац на Млави. Прво је одржана  35. редовна седница Скупштине општине, а потом је програм обележавања Дана општине настављен у холу средње школе „Младост“. Испред општинског руководства бројне госте из земље и иностранства дочекали су председник општине Душко Нединић, заменик председника општине Горан Ристић као и председник Скупштине општине  Миланче Аћимовић.

На пријему су имеђу осталих биле присутне делегације Електропривреде Србије, Телекома, Водопривреде, града Пожаревца, општина Жагубица, Мало Црниће, Свилајнца, Жабара, Деспотовца, Кучева, Књажевца и делегација из општине Пуцонци у Словенији. Испред  Министарства државне управе и локалне самоуправе гост је био државни секретар Бојан Стевић. Након промотивног филма у коме су присутни могли да виде  најважније  активности и резултате  које је општина постигла у периоду од јуна 2018. године до данас,  присутнима се обратио председник општине Душко Нединић који је поздравио све госте а грађанима честитао Дан општине.

Поштовани пријатељи и драги гости,

Хвала вам што сте трећу годину за редом овде да заједно обележимо и прославимо Дан општине Петровац на Млави. Част ми је и задовољство што и ја по трећи имам прилику да вам се обратим са овог места, као председник ове дивне општине и да са вама прославим успехе.

Овај свечани дан по традицији служи за доделу награда најуспешнијим појединцима чији успеси, труд и рад доприносе развоју наше општине и подизању њеног угледа. Али желим, исто тако да овај дан посветим свим  грађанима општине. Јер… од људи зависи какво ће једно место постати и како ће се развијати. Поносно могу да кажем, да су грађани Петровца на Млави, пре три године изабрали прави пут – пут развоја и ентузијазма. Није увек лако, не иде увек све како је планирано, али уз подршку, међусобно разумевање и позитивну енергију, које готово свакодневно добијам од свих вас, заједно радимо на стварању лепшег и бољег Петровца на Млави.

Једино ослушкујући ваше потребе, можемо побољшати квалитет живота.

Желим такође да захвалим Влади републике Србије и министарствима, ЈП Путеви Србије, а посебно стручним људима у Канцеларији за управљање јавним улагањима, са којима смо свакодневно у контакту, на подршци у реализацији пројеката и за свеукупно разумевање потребa наше општине. Овако добру сарадњу општина никад није имала са Владом, али то умногоме зависи и од нас самих, јер када знамо шта желимо, када спремимо добре и реалне пројекте, онда је много лакше и да се обезбеде средства.

Свакодневним напорима, настојимо да унапредимо Петровац на Млави у сваком погледу : Развијали смо путну инфраструктуру у готово сваком насељеном месту наше општне, радили на унапређењу водоводног система, развијали систем здравствене заштите, реконструисали школе. Трудили смо се да потпомогнемо пољопривреднике,  радили на развоју туризма и туристичке понуде. Као сваке године до сада, путем јавних позива, подржали смо рад бројних културно уметничких друштава и удружења грађана, у циљу очувања традиције и културе нашег краја, али и пружања додатног и квалитетног садржаја младима. Настављамо да правдамо титулу „општине спорта“ пружајући подршку спортским удружењима и истакнутим појединцима у бласти спорта.

Стипендирали смо најбоље студенте, а са великим задовољством најављујем да ће од 1. јануара 2019. године  предшколски програм за сву децу са подручја општине Петровац на Млави финансирати општина Петровац на Млави. Бринули смо и унапређивали систем социјалне заштите.

Морам да искористим прилику да споменем професора Мирка Плавшића, захваљујући коме је покренута акција помоћи породици Шолдић. Тај потез, дао је елана огромном броју људи да се несебично укључе у акцију и да свако на свој начин допринесе да једно дете, ученица за пример, добије услове за живот какве заслужује. То је прави пример заједнице и односа према својим суграђанима и начин на који треба живети. Наравно, институционална подршка и брига не сме да изостане.

  1. година за нас представља још једну прилику и шансу на овом путу ка развоју. Настављамо да радимо и обнављамо колико год можемо. Ово још увек није близу оног Петровца на Млави какав је некада био и какав сви ми заслужујемо. Али морамо гледати ширу слику. Локални економски развој је сталан процес. До њега се долази путем стабилног и континуираног развоја свих сфера друштва. Дакле, није у питању само инфраструктура, она је више предуслов за то, већ је у питању, константан рад на унапређењу и модернизацији здравствених установа и њихова доступност за све, модернизација и обогаћивање предшколских установа и школа, богат и осмишљен друштвени живот.

Још један важан услов је да постоји двосмерна комуникација. И морам да истакнем, да сам, у том погледу, веома задовољан. Када год постоји неки проблем или ситуација коју треба решити, врло пажљиво ослушкујемо став грађана. Повећање транспарентности и већа доступност управе грађанима, била је приоритет када сам започео овај мандат. Јер једино стварањем заједнице према потребама њених становника, можемо спречити даљи одлазак људи. И то је оно на чему радимо свакога дана. А сасвим је извесно да када свакога дана улажете велики труд и енергију у оно што радите, резултати морају бити добри.

За крај бих подсетио на речи Маргарет Тачер о успеху, која је сматрала да је успех мешавина загрејаности за оно што радиш, знајући да то није довољно, да морате да радите марљиво и да имате одређени осећај сврхе. Ја ћу се лично трудити да то поштујем докле год будем у прилици да обављам ову јавну дужност која ми је поверена.

Још једном, драги гости, велико и искрено хвала што сте увеличали овај наш дан. А свим мојим суграђанима срећан Дан општине! Живели!

Поводом Дана општине Петровац, Нединић је уручио награде Црвеном крсту Петровац, за изузетан допринос у области хуманитарног рада, Ловачком удружењу „Крилаш“ Ћовдин, за 30 година рада у области ловства, Ловачком удружењу „Трест“, за 120 година успешног рада у области ловства и Ђорђу Вуковићу, саветнику директора у Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, за изузетан допринос развоју општине Петровац на Млави.
Награде 4.јун у виду признања уручио је Горан Ристић, заменик председника општине, и то: КУД „Лала Којадиновић“ Шетоње, за постигнуте резултате у очувању традиције, Основној школи „Јован Шербановић“ Рановац, за изузетне резултате постигнуте у области образовања, Месној заједници Забрђе, за постигнуте резултате у развоју села, Стонотенисерском клубу „Кнежица“, за освојено прво место у Браничевској окружној лиги и пласман у виши ранг.
Награде 4.јун у виду признања са новчаном наградом уручио је Миланче Аћимовић, председник СО следећим добитницима: Виолети Илић, раднику Комуналног јавног предузећа „Извор“, за истакнути дугогодишњи рад, Саши Савићу, раднику Културно-просветног центра Петровац на Млави, за истакнут и успешан рад, Јелени Шолдић из Бусура, ученику Средње школе „Младост“ Петровац, за резултате постигнуте у току школовања, Горану Станојевићу, раднику Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“, за предан рад, Урошу Јеремићу, ученику седмог разреда Основне школе „Света Михајловић“ Буровац, за постигнуте резултате на републичким такмичењима, Марини Бачкић, раднику Општинске управе Општине Петровац на Млави, за изузетно залагање и постигнуте резултате у протеклом периоду.Награду „Драгутин Томашевић“ уручио је Дејан Марковић, председник Спортског савеза Петровац на Млави, а награда је припала Слободану Жарковићу, инструктору алпинизма и Горске службе спасававања Србије, за технички пројекат за „Виа ферату“ Горњак и директно учествовање у трасирању и изградњи ферате.

На самом крају свечаности, у име награђених, присутнима се обратио Ненад Животић, председник Ловачког удружења „Трест“ Петровац на Млави и свима пожелео пуно успеха на професионалном и приватном плану у наредном периоду.