Општина Петровац на Млави је у 2023. години учествовала на конкурсу који је расписало Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије за реализацију пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“ који има за циљ успостављање, развијање и континуирано имплементирање родне равноправности у свим сегментима рада и живота, како јавног тако и цивилног сектора општине Петровац на Млави. Јавна политика општине Петровац на Малви је у протеклим годинама у знатној већој мери него пре омогућила женама као припадницама мање заступљеног пола да своје знање стручност и рад покажу и реализују на местима одређених позиција доносиоца одлука у органима општине Петровац на Млави, као и велика подршка припадницама мањег заступљеног пола у цивилном сектору кроз њихов активизам, оснивање и рад удружења грађана, односно удружења жена  и сл. Такође Општина Петровац јесте у својој пракси примењивала и залагала се за родну равноправност полова највише у јавном сектору али да би једно друштво једна заједница била здрава модерна и користила све своје пре свега људске капацитете за унапређење и бољитак живота, неопходно је успоставити и правне оквире и механизме који ће помоћи свим женама у удружењима грађана, женама у јавном сектору, свим грађанкама и мештанкама наших насиља у целисходнијем успостављању политике родне равноправности у нашој општини у оним областима у којима оне раде и стварају добро за нашу заједницу.

Зато је општина Петровац на Млави учествовала на Конкурсу Кључни кораци ка родној равноправности и у оквиру тог пројекта израђен је Локално акциони план за родну равноправност општине Петровац на Млави за 2023-2026. годину и спроведена је активност / едукативни тренинг на тему Економско оснаживање жена из руралних крајева.