Поштовани суграђани,

ред је да се обратим поводом актуелних збивања. С обзиром на то да је у суботу одржан протест, и  да сам том приликом адресиран као главни кривац за стање наше реке, осећам моралну обавезу да прокоментаришем читаву ситуацију.

Пре свега, желим да кажем да у потпуности подржавам моје суграђане који су еколошки освешћени и брину о реци по којој општина носи назив и за коју нас веже толико лепих успомена.  Ову општину чине људи који у њој живе и од људи и зависи каква ће нам општина бити. Када су људи освешћени и савесни, квалитет живота у једној заједници може бити само бољи. Када постоји  активно грађанство, то значи да ми имамо заинтересовану јавност која прати шта се дешава, не само у екологији, као што је сада случај, већ и у здравству, образовању и другим  сферама. Суштина је да грађанство уочи проблем од јавног значаја и да га адресира јер на тај начин води бригу о неком јавном добру. Дакле, поред званичних институција које функционишу, као што је општина, за коју стално понављам да је сервис грађана, исто тако мора постојати и грађанска кулура и партиципација. И управо је један од начина за исказивање забринутости или незадовољства јавно окупљање. Тако да ја са тим немам никакав проблем и као што сам рекао и подржавам, јер само заједно можемо изградити заједницу по нашој мери.

Оно са чим пак, имам проблем, јесу оптужбе да је општина главни кривац за стање реке Млаве и са јако тешким оптужбама као што су „Општина је главни кривац за стање реке или општина је  убица реке“. Мислим да свако иоле разуман схвата да то нема никакве везе са истином , да је  заправо, сасвим супртоно од тога. Зато се искрено надам и не желим да верујем да једна овако важна иницијатива има политичку конотацију и позадину од стране појединаца, јер би то значило њену дискредитацију и лажно залагање за решавање проблема.  Морам да кажем и то да, када смо пре пар година одржали састанак са представницима удружења „Млава није сама“  ми јесмо испоштовали наш део договора. Договорено је било да се на Скупштини усвоји закључак о приступању изради Студије кумулативног утицаја изградње МХЕ на току реке Млаве узводно одПетровца и у самој општини,што је и учињено, средства су била опредељена, а на представницима удружења је било да нађу стручно лице које ће студије израдити. Након тог састанка, више се нико није јављао нити су нашли некога ко се тиме бави. Колико сам разумео, јако мало има стручних лица те врсте, а с обзиром да су представници удружења у тим водама, на њима је било да тај део обаве. И на томе се сва прича и ангажовање завршило.

Када је реч о осталим захтевима, које сам прочитао у медијима, јер их ја нисам добио, ситуација је следећа: за фарму смо више пута покушавали да нађемо решење и заједнички језик, али безуспешно. То је дугогодишњи проблем кога смо врло свесни, али се налазимо у пат позицији. Покушано је са третманом отпадних вода алгама, али то није дало очекиване резултате.  Тренутно интензивно радимо на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода које ће регулисати загађење реке у доњем делу Млаве, низводно од града. Као што сам и раније сасвим отворено рекао, све док не будемо били у ситуацији да обезбедимо друга радна места за 50 радника колико фарма запошљава, нисмо у ситуацији да тај проблем другачије решимо. И то и даље стоји, јер 50 породица које од тог посла живе, не могу бити на улици. Интензивно радимо и на довођењу инвеститора, али с обзиром на недомаћинско поступање претходних власти, тај посао је знатно отежан, јер до повратка касарне у наше власништво, као што знате, нисмо имали ниједно парче земље које бисмо могли да понудимо неком инвеститору. Што се мини хидроелектране тиче, као што сам рекао и онда то понављам и сада, у нашој општини их неће бити. Објекат који постоји у Ждрелу је преливна брана, а не МХЕ. Са друге стране, немам ни моћ нити могућности да утичем на дешавања и политику у другим општи