У четвртак, 2. фебруара 2017. године у 18 часова у галерији „Круг“, Петровац на Млави, свечано је отворена изложба слика „Венецуела на платнима Валтера де Леона“, у оквиру Дана културе Венецуеле у Петровцу на Млави, који су овим догађајем и отпочели.

Многобројним присутним грађанима, поклоницима уметности и културе, директорима јавних предузећа, представницима медија и општинске самоуправе на челу са Председником општине, господином Душком Нединићем и замеником Председника општине, господином Гораном Ристићем, у својству домаћина обратио се секретар Удружења ликовних уметника Петровац, дипломирани сликар, Драган Милосављевић. Он је на првом месту поздравио истакнуте представнике Амбасаде Боливарске Републике Венецуеле: господина Дарвина Кастиља, конзула, господина Оскара Сулоагу, првог секретара, као и госпођу Јелену Тулић Себаљос, преводиоца. Господин Кастиљо обратио се присутним посетиоцима говорећи о потреби за културном разменом двају народа, а први секретар Амбасаде Венецуеле у Београду, господин Сулоага, говорио је о лику и делу уметника Валтера де Леона, чијом је ћерком ожењен и која је такође била присутна на свечаности отварања.

Свечани тон отварању музички су обојиле и госпођица Марија Јовић, која је отпевала једну народну песму, као и три ученице ОШ „Бата Булић“ из Петровца на Млави и СШ „Младост“ из Петровца на Млави, Софија Симоновић, Љубица Николић и Јелисавета Симоновић, добитнице прве награде на републичком такмичењу у певању, које су отпевале стару изворну песму.

После свечаног отварања изложбе и малог коктела у галерији „Круг“, сви присутни прешли су у Дом културе где је уприличена свечаност отварања Дана културе Венецуеле у Петровцу на Млави, праћена пригодним културним садржајима.

Дани културе Венецуеле у Петровцу на Млави трајаће до понедељка, 6. фебруара 2017. године.