Данас су у великој сали општине свечано уручени уговори представницима организација цивилног друштва. Додели је присуствовало око 50 представника удружења, у области културе и информисања, пољопривреде и руралног развоја, спорта и омладине, социјалне и дечије заштите, као и цркве и верске заједнице. Присутнима се обратио председник општине Душко Нединић:

Поштовани представници организација цивилног друштва и слободно могу рећи, драги пријатељи, с обзиром на то да годинама већ сарађујемо, драго ми је да смо коначно у прилици и да околности дозвољавају да будемо сви на окупу.

Желео бих пре свега да напоменем да спадамо међу општине које издвајају значајна средства за рад и функционисање удружења грађана. Неке године се укупна средства повећају, некада се морају и смањити, у зависности од ситуације, али у сваком случају већ годинама се значајан део средстава издваја за подршку удружењима. Зашто је то тако, неко ће питати, зашто не бисмо сва та средства преусмерили на инвестиције, зашто не бисмо и средства за спорт смањили и такође преусмерили на изградњу путева. Сусретали смо се таквим питањима. Али рећи ћу вам зашто је то тако. Ваша улога, улога организација цивилног друштва је заступање интереса грађана и грађанки и питања од јавног значаја, било да је то у домену социјалне заштите, културе и уметности, очувању традиције, пољопривреде, спорта, верских питања… То значи, да сте сви ви наша десна рука у остваривању јавног интереса у различитим областима и то на најконкретнији начин. Ви промовиштете општину, ви чувате традицију и културу нашег краја, ви бринете о људима који су се некада борили за ову државу и за наше суграђане којима је због одређених потешкоћа неопходна наша подршка, подстичете рурални развој… Свако улагање у спорт и омладину директно је улагање у децу и склањању деце од лоших утицаја. Само на тај начин, заједно, ми можемо градити заједницу по нашој мери. И то је директна обавеза локалне самоуправе. Зато се средства из буџета, коме сви грађани и грађанке доприносе, на овај начин и распоређују. За све остало можемо наћи средства и од Републике, али ако ми не издвајамо средства за наше потребе, тешко, готово немогуће, да бисмо у оволикој мери имали оволики број удружења која заступају јавни интерес општине.

Оно што је јако важно напоменути, јесте да из овакве сарадње коју имамо проистичу и обавезе и одговорности, али и међусобно разумевање. Јако је важно да се средства добијена на основу конкурса троше одговорно, за сврху којој су намењена, да се подносе извештаји и да се и јавност обавештава о свему. Ове године се заиста велики број удружења пријавио, и то пре свега мислим на област културе и информисања. Због тога су средства нешто мања по удружењу него иначе. Верујем да ћете имати разумевања, јер је свако удружење на свој начин важно и даје свој допринос. Настојали смо да ниједно село у нашој општини не буде изостављено, ниједно културно уметничко друштво које има вољу и жељу да ради, а честа је ситуација да поред КУДа имамо и удружење жена које исто тако активно учествује у промоцији традиције, културе и народног стваралаштва. Неретко удружење представља окосницу живота на селу и зато је и наша политика таква. Наш однос је партнерски и то подразумева да поред тога што ви имате разумевања и да висина средстава није увек можда онаква какву сте очекивали, исто тако и ми имамо разумевања. Знате и сами, да никада није проблем био да се пројекти измене у међувремену, када је корона била у јеку, нисмо обустављали активности, иако је било готово немогуће реализовати већину програма, ту смо и да вас сачекамо када се касни са извештајима и да вас подржимо када програме реализујете. И то је оно што чини наш партнерски однос.

Зато желим свима да захвалим још једном што сте данас овде, желим да вам честитам на томе што истрајавате у изградњи наше заједнице и поред свих редовних послова и обавеза које имате, и да вам пожелим много успеха у реализацији ваших програма. Живели!