У понедељак 16. новембра одржана је седница Штаба за ванредне ситуације општине Петровац на Млави на којој је донета Одлука о проглашењу ванредне ситуације а на препоруку Савета за безбедност општине Петровац на Млави. Тим поводом медијима се обратио Душко Нединић, комадант Штаба и председник општине Петровац на Млави.

“Поштовани суграђани,

данас је општински Штаб за ванредне ситуације донео одлуку да се на територији наше општине уведе ванредна ситуација. Примена мера, почеће да важи од уторка 17.новембра и трајаће до 1. децембра. Ова одлука је последица знатно погоршане епидемијске ситуације у нашој општини, као и мера које је Влада јуче усвојила и које смо сви у обавези да поштујемо. Поред пораста броја заражених које сада већ представља реалну опасност за функционисање како нашег здравственог центра, тако и здравственог система генерално, додатно оптерећење и опасност, представља и претварање грудног одељења Опште болнице у Петровцу у ковид одељење. Дакле, ситуација је врло озбиљна, болнички капацитети у Београду су готово пуни, тако да је нужно било да се део пацијената упути и код нас. Настојали смо да сачувамо нашу болницу од уласка у ковид систем, како би се ниво болничког лечења за пацијенте, који нису оболели од ковида, одржао колико је то могуће у оваквим условима. Међутим, сада чак постоји опасност да ако се раст заражених настави, цела болница постане ковид болница. Морамо да схватимо, да ако ситуација настави да се погоршава, нећемо имати где да се лечимо, нити ће имати ко да нас лечи, с обзиром да су доктори и медицински радници најизложенији вирусу.

Када је реч о мерама које се уводе након проглашења ванредне ситуације, део њих је већ на снази и примењују се попут, обавезног ношења маски и поштовања физичке дистанце, дезинфекције јавних објеката, спровођења мера заштите у затвореним просторијама, односно обавезне маске и рукавице као и потпуна примена заштитних мера и поштовање протокола у вртићу и школама. Оно што је новина и што од уторка ступа на снагу је:

  1. Ограничење рада угоститељских објеката, кафића, ноћних клубова, ресторана као и продавница у периоду од 21.00 час до 06.00 часова наредног дана. Од овог ограничења изузете су апотеке, достава хране, бензинске пумпе и то само део који врши точење горива, као и привреда која ради трећу смену.

Затим,

  1. Забрана организовања свечаности, прослава и других забавних манифестација, као и уживо музике у угоститељским објектима.

Такође, забрањено је и окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере заштите.

Као препоруку Штаб предлаже да управници зграда организују дезинфекцију стамбених зграда, као и да се старијим особама и особама осетљивог здравственог стања дозволи рад од куће где за то има могућности.

Овом приликом напомињем, да ће од дана ступања на снагу ових мера, контроле бити изузетно ригорозне, а и прописане казне су врло ригорозне. Локална комунална инспекција ће у сарадњи са полицијом и републичком санитарном инспекцијом вршити готово свакодневне контроле примене ових мера.

Ја морам да кажем, да смо до сада рачунали на савесно и одговорно понашање, међутим, то очигледно није било довољно и зато се сада налазимо у ситуацији у којој се налазимо. Према подацима Дома здравља и Завода за јавно здравље Пожаревац, од почетка октобра, имамо 105 заражених особа, од тога – 18 медицинских радника. Задњих недељу дана, приметан је нагли скок прилива пацијената у ковид амбуланту. Оно што изгледа да многи не схватају, је да на једну потврђено инфицирану особу, долази још најмање десет потенцијално инфицираних. Уколико су још без симптома, онда је тек опасна ситуација, јер не знајући можете даље преносити заразу и угрозити здравље и живот људи. Такође, врло се често дешава да се клиничка слика мења након пар сати, од сасвим благе до тешке и смртног исхода. Овде је у питању људски живот. Он не сме имати цену. Ниједна прослава или журка не може бити важнија од људских живота. Зато апелујем на све грађане, а нарочито на младе, да се суздрже од окупљања наредне две недеље, зарад себе и својих најближих. Ја знам да смо ми врло вешти у заобилажењу правила и тражењу рупа у закону, али ако у овом тренутку мислите да сте прешли закон, или заварали инспекцију, ви нисте никакву победу учинили, ви сте директно некоме живот угрозили, а такав терет на савести никоме није потребан.

Такође напомињем, да су ово сада неке минималне рестриктивне мере које смо предузели у нади да ће дати резултате. Уколико се то не деси, доћи ћемо у ситуацију, да нећемо моћи редовно да се лечимо, деца неће моћи у вртић и школу, што даље повлачи бројне компликације, а економски ће се све теже подносити читава ситуација.

Ја се искрено надам, да ћемо након две недеље осетити да притисак попушта. Штаб ће свакодневно добијати извештаје комуналне инспекције и Здравственог центра, а по истеку овог рока, разматраћемо поново комплетну ситуацију и одлучити да ли ће бити пооштравања мера или попуштања.

 

Поштујмо мере и останимо здрави и безбедни!”