Завичајни музеј Петровац на Млави и ове године учествује у највећој националној музејској манифестацији „Музеји за 10“ која се одржава од 14. до 20. маја, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ICOM Србија.

Tоком ове манифестације биће обележена 18. Европска ноћ музеја, Међународни дан музеја и Национална недеља музеја. За Европску ноћ музеја у сарадњи са Одредом извиђача „Млава“, Галеријом „Круг“, Удружењем гљивара и љубитеља природе „Вилино коло“, Народном библиотеком „Ђура Јакшић“ и Културно-просветним центром припремљен је програм на неколико локација у граду.

18.Европска ноћ музеја биће обележена отварањем изложбе „Култура лова – донсо у традицији Бамана“ Музеја афричке уметности из Београда 14. маја у Галерији Завичајног музеја Петровац на Млави са почетком од 20.00 часова. Изложба „Култура лова – донсо у традицији Бамана“ представља организацију, етику, веровања и посебан статус ловаца у друштву на основу избора предмета које су сакупили др Здравко Печар и Веда Загорац у Малију и другим земљама западне Африке 1960-их и 70-их година. Донсо је традиционални назив за ловца у култури баманaског народа, појам који је подразумевао велико знање појединца о природној средини, њеној флори и фауни, као и изузетну издржљивост, храброст и вештину у лову.