У четвртак 08. јула 2021. у Галерији Завичајног музеја Петровац на Млави отворена je гостујућа изложба „Трагом коњаника ратника – 200 године владавине Авара„ Градског музеја Бечеј, ауторке Браниславе Микић Антонић. Изложбу су отворили директорка музеја у Петровцу на Млави Жаклина Перић и кустос – археолог музеја у Бечеју Рашко Рамадански.

Изложба обухвата и приказује изузетно археолошко и културно-историјско наслеђе из времена Велике сеобе народа, откривено на локалитетима у oпштини Бечеј. Ради се о налазиштима Ботра, Перлек, Пионирска улица, Псеће Брдо и Чик. Слободно можемо рећи да ова изложба, по мерилима српске музеологије и изложбене делатности, представља најбољи пресек материјалне културе аварског каганата – ратнички устројене државе овог степског народа. На изложби су приказани репрезентативни примерци, како оружја и статусних симбола, тако и предмета из различитих области занатства, свакодневичког живота као и личног прибора и накита. Иако се у називу изложбе на неки начин намеће мушки наратив, посетиоци ће се уверити да је у поставци равноправно представљена пресудна улога жене у друштву каганата.

Још једна одлика изложбе јесте што, осим поменуте материјалне културе, поставка допире и у нематеријалне оквире, јер се описује и реконструише аварски погребни образац, као и различити обичаји које можемо тек наслутити посредством археологије. С обзиром на тужну околност да уважена ауторка изложбе више није са нама, путем излагања њеног дела, одржава се успомена на њене значајне домете и допринос српској археологији, нарочито када је реч о Великој сеоби народа и аварологији.