У петак 30. августа у Галерији Средње школе „Младост“ отворена је изложба радова са 3. Ликовна колонија Петровац на Млави у организацији Завичајног музеја, а уз подршку Министарства за културу и информисање РС и Општине Петровац на Млави. Изложбу су отворили директорка Завичајног музеја Жаклина Перић, селектор колоније Властимир Николић и кустос колоније Милица Илић.

И ове године настављена је успешна сарадња са петровачком средњом школом, у чијим просторијама су уметници током трајања колоније стварали нову ликовну продукцију и у чијем је изложбеном простору и организована изложба као и претходне године.

Публици је представљен 21 уметнички рад који су настали током трајања колоније у Петровцу на Млави од 24. до 30. августа. Учесници колоније су академски сликари и графичари из Београда, Новог Сада, Краљева и Вршца (Душан Микоњић, Силва Вујовић, Ђорђе Симић, Петар Ђорђевић, Стефан Тасић, Маја Гајић, Сања Црњански, Филип Гркович, Доминика и Даниела Морариу).

Тема колоније била је Ангажованост савременог стваралаштва – за и против. Кустоси колоније Дарко Стокић и Милица Илић заједно са селектором колоније Властимиром Николићем,историчарем уметности, потрудили су се да у Петровац ове године доведу уметнике различитих генерација и ликовних поетика.

Као и претходних година, сви радови који су настали на колонији постају део Уметничке зборке Завичајног музеја и заједно са осталим вредним уметничким радовима афирмисаних академских уметника чине савремену збирку петровачког музеја. На тај начин Завичајни музеј врши промовисање савременог ликовног стваралаштва као и обогаћивање своје Уметничке зборке која постаје део баштине Петровца на Млави, вароши која негује културу и уметност деценима уназад уз подршку Општине Петровац на Млави. Ова 3. Ликовна колонија подржана од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије, добила је легитимитет програма у Петровцу на Млави препознат као важан и битан за култуну политику града.

Изложба је отворена у Галерији Средње школе „Младост“ до 30. септембра.