Народна библиотека ,,Ђура Јакшић“ организовала је 25. јануара, по први пут,  Светосавску академију уочи празника посвећеном Светом Сави. Свечаност је отворена химном Светоме Сави коју је извела Катарина Миливојевић, студент Белгородског државног универзитета уметности и културе (Белгород – Русија).

Поздравни говор упутила је директорка библиотеке Јадранка Грбиновић. Она је истакла улогу Светог Саве као првог српског просветитеља. О личности Светог Саве,  лози Немањића, Светој Гори и Хиландару, говорио је протојереј Миленко Лакић, парох петровачке цркве. Такође, говорио је и о другим манастирима: Ђурђеви Ступови, Студеница,Жича и Милешева, чији су оснивачи Немањићи.

Културно уметнички програм реализован је уз помоћ музичког састава ,,Свети Ђорђе“ из Кладова који је наступио са духовним песмама ,,Тебе поем“ и ,,Ко удара тако позно“. ,,Дечију молитву Светом Сави“ извели су Ивана Перић и Тодор Стојановић, ученици нижих разреда основне школе. ,,Савин монолог“ извео је Павле Модрлановић, ученик петог разреда основне школе у Петровцу.

На Светосавској академији додељене су захвалнице протојереју Миленку Лакићу, председнику општине Душку Нединићу као и чланицама музичког састава ,,Свети Ђорђе“ из Кладова,тј. свима онима  који су несебично помогли у реализацији прве Светосавске академије у нашој библиотеци. Иако, организована по први пут, Светосавска академија треба и мора да постане традиција наше установе, истакла је директорка Јадранка  а дело Светог Саве „треба да живи вековима који су пред нама“.