Народна библиотека ,,Ђура Јакшић“ је у четвртак, 24. јануара, по други пут, организовала Светосавску академију уочи празника посвећеном Светом Сави, великом српском светитељу и просветитељу.

Свечаност је отворена химном Светоме Сави у изведби  дечијег хора петровачке цркве ,,Светог Вазнесења“ а под диригентском палицом професорке Биљане Ђорић. Директорка библиотеке Јадранка Грбиновић поздравила је све присутне и истакла значај  Светог Саве за српски народ. О личности Светог Саве, његовом детињству и самом чину монашења, Светој Гори и Хиландару, говорио је протојереј Миленко Лакић, парох петровачке цркве. Протојереј Миленко је говорио и о васпитању деце, о значају постојања и неговања свести код младих о пореклу и припадности.

Свети Сава је био инспирација и надахнуће великом броју уметника, између осталих и нашем завичајном ствараоцу Радету М. Обрадовићу, који је овом приликом читао своје стихове посвећене првом српском просветитељу. Музички део вечери уз звуке гитаре  улепшала је Сташа Станојловић. Легенде о Светом Сави читали су Ивана Перић и Тодор Стојановић, ученици нижих разреда основне школе. Владимир Вујовић, ученик III разреда основне школе читао је песму Раше Перића, једног од наших најзначајнијих завичајних писаца.Коло српских сестара и петровачка црква  је за ову прилику обезбедила светосавске пакетиће за децу која су учествовала у програму. Пакетиће је уручила председница Љиљана Мичић.У пријатној атмосфери,  осмех и  радост, обележена је и ова Светосавска академија уз обећање да ће се и следеће године традиционално обележити Савиндан у библиотеци.