Данас је у Петровцу на Млави свечано отворен и пуштен у саобраћај комплетно реконструисан и проширен мост у центру града и саобраћајна раскрсница код Опште болнице.

Овим поводом  пре самог чина пуштања моста у саобраћај одржан је културно-уметнички програм  где су бројни суграђани могли да виде и чују припремљен музички програм за ову прилику као и да чују причу о самом историјату моста коју је читала водитељка културно-уметничког програма Златана Коруновић.

“Мост у центру”, “мост код болнице”, “главни мост”, наш петровачки мост наредне године пуни 80 година постојања! 25. јуна 1939. године отворен је и у саобраћај свечано пуштен први армирано-бетонски мост у овом делу тадашње Краљевине Југославије. Тада је то био највећи градитељски подухват у историји општине Петровац на Млави и нашег краја. О самом догађају отварања моста, говори одломак из књиге “Стари мост петровачки” Драгана Фелдића.

“За ту прилику Петровац је био нарочито свечан. Куће у главним улицама биле су искићене заставама, цвећем и зеленилом. На улазу у варошицу из правца Пожаревца био је подигнут славолук, на чијем је врху био натпис: “Добро нам дошли, драги гости.” Свечаном освећењу и пуштању у саобраћај присуствовали су бан Моравске бановине Јанићије Красојевић, бројни министри, народни посланици и друге званице из политичких, друштвених и културних кругова. Неколико хиљада грађана Петровца и Среза Млавског дошло је да поздрави чланове Владе и ода им признање за све оно што је тадашња Влада г. Цветковића учинила како би се мост што пре предао јавној употреби. Срдачним речима народни посалник Среза Млавског и тадашњи председник општине Стојадин Ст. Павловић (рођен у Црљенцу) пожелео је министрима добродошлицу. У 11 часова, након јавног обраћања, министар трговине и индустрије Јеврем Томић пресекао у траку и симболично предао мост саобраћају”

Готово осамдесет година касније, наш “старац”, симбол града, жила кукавица општине доживeо je “поновно рођење”односно комплетну реконструкцију и проширење. Мост је добио на већој функционалности, а да се притом сама архитектура моста није нарушила. Политика дође и прође а дела остају вечна.

ЖИВЕО ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ, ЖИВЕЛА СРБИЈА!

Бројним суграђанима, обратио се и председник општине Петровац на Млави Душко Нединић.

“Поштовани суграђани и суграђанке,

          Данас је дан од изузетног значаја и важности за општину и све нас који овде живимо. Мост, који данас свечано отварамо, доказ је да смо заједно постигли још један огроман успех, какав деценијама пре нас многи нису успели.

          Драги моји суграђани, овај мост представљаће обележје успеха наше политике, успеха воље грађана и  демократије. Симболика мостова је огромна, то је најбоље описао Андрић у својим делима. Али за све нас, желим и надам се да ће овај мост бити симбол опоравка и напретка. Мостови спадају у најважнија и највреднија улагања. За нас, реконструкција овог моста значи безбеднији Петровац, боље повезан Петровац са околином, он значи лепши и бољи Петровац на Млави! Свака инвестиција и реконструкција, корак је ка стварању општине из које људи неће одлазити, ка стварању места у које ће људи из других градова радо долазити, и места на које ћемо ми, који овде живимо, бити поносни.

          Не смемо заборавити да ова реконструкција, долази након страшних поплава које су нас задесиле прошле године. С тога, нека овај мост буде и знак упозорења, да човек није јачи од природе и да се према природи морамо односити са поштовањем. Наша је срећа да смо у таквој ситуацији имали подршку и пријатеље у Канцеларији за управљање јавним улагањима, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, који су нам се нашли у најгорим тренуцима. Велику