У уторак 14. септембра 2021. године у Галерији Завичајног музеја свечано је отворена изложба 100 година петровачке гимназије. Аутори изложбе су археолог Јасмина Живковић и историчар уметности Дарко Стокић.

Изложба 100 година гимназије у Петровцу је настала као резултат сарадње између Завичајног музеја и Средње школе Младост и прати историјат једне од најзначајнијих образовних установа у нашој општини, од оснивања па све до данас. Иако је прошла кроз многе тешке периоде, посебно током другог светског рата и различите реформе током 100 година свога постојања, Гимназија је сачувала свој високи реноме и своју културно-просветну улогу, пружајући ученицима широко образовање и општу културу чиме их на најбољи начин припрема за даље школовање. Делећи судбину средине и времена у коме је настала и развијала се, Гимназија је остала школа у којој се прожимају традиција и иновативност, искуство и младост. Изложба није само прича о Гимназији, већ је прича о свима нама који смо је похађали, јер све оно што чини њен дух и данас у себи носе сви њени садашњи и бивши ученици и наставници.

Изложбу су отворили директорка Завичајног музеја Жаклина Перић, директор средње школе Младост Александар Филиповић и Теодора Обрадовић, дипломирани етнолог и антрополог.

Изложба ће бити отворена у Музеју до краја октобра, а после тога ће бити део сталне поставке у холу Гимназије. Музеј је за посетиоце отворен сваког радног дана од 08 до 20 часова и суботом од 10 до 14 часова.