Поштовани суграђани,

данас је одржан састанак општинског Штаба за ванредне ситуације. Разматрали смо тренутну епидемиолошку ситуацију, као и мере које се примењују или би евентуално требале да се примењују. Чињеница је, нажалост, да број заражених вирусом COVID 19 расте, али и даље сматрамо да нема потребе за проглашењем ванредне ситуације и ограничавање рада угоститељских објеката. Од прошлог састанка Штаба, пратимо развој ситуације, и оно што је најважније је да превеликог оптерећења болничких капацитета нема и уз овакав пораст заражених, што је један од главних критеријума за увођење ванредне ситуације. Податке које имамо од Дома здравља је да је 45 особа позитивно, има пацијената и са тежом клиничком сликом, али нема животно угрожених или на респираторима. То свакако није разлог за опуштање, већ напротив, озбиљно упозорење колико је неопходно стриктно поштовање мера и смањење свих непотребних контаката и окупљања. У суштини, мере које сада важе, најбитније су од свих мера које би важиле и да се уведе ванредна ситуација.

Дакле, обавезне маске у затвореним просторима, као и на отвореном уколико не постоји могућност одржавања дистанце, држање дистанце, а окупљања су дозвољена до 10 особа. Посебно напомињем, да је ношење заштитних маски обавезно и на отвореном простору, на местима на којима није могуће обезбедити растојање од један и по метар, попут редова испред продавница, банака, апотека, аутобуских и стајалишта и слично.

У суштини када је реч о мерама, највише је на нама самима да се одговорно понашамо и да следимо препоруке. Сигурно да је лакше ности маску него се заразити и ићи у карантин, и то не само инфицирана особа, већ цела породица. Мислим да то никоме не иде у прилог.

Додатно обезбеђење поштовање мера је и нови Правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад за спречавање појаве и ширење епидемије заразне болести које је донело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а који су у обавези да усвоје сви послодавци до 10. августа 2020. године. Планом примене мера се утврђују мере и активности којима се повећава и унапређује безбедност и здравље запослених ради спречавања појаве епидемије заразне болести, као и мере и активности које се предузимају у случају појаве епидемије заразне болести у циљу безбедности и здравља на раду запослених и заштите присутних лица. Наша комунална инспекција ће у оквиру своје надлежности појачати контролу спровођења свих мера. Такође,  у 38 општина у којима је уведена ванредна ситуација, стање је много горе код него код нас. Ми свакако пратимо ситуацију и резултате тестираних, па уколико буде било потребе, доћи ће и до увођења ванредне ситуације.

Поред тога, имамо пуно поверење у нашу Општу болницу и Дом здравља и њихове капацитете за организовање рада, у овим, отежаним условима. Имамо интензивну комуникацију са директорима и у сваком тренутку смо им на располагању за сваку неопходну врсту помоћи. То се односи и на остале институције, установе и предузећа и нашој општини, a такође смо и у сталном контакту са председником општине, који се тренутно налази у изолацији.

Још једном понављам, да општински Штаб за ванредне ситуације апелује на све наше суграђане на строго придржавање мера и смањење социјалних контаката.

Останите здрави и безбедни.