Председник општине Петровац на Млави данас је на конференцији за медије саопштио:

“У складу са ситуацијом и са одлукама које доноси државни врх, на данашњој телефонској седници Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави донео је:

Закључак о ограниченом радном времену трговинских, занатских и услужних објеката на територији општине Петровац на Млави за време ванредног стања

Дакле, овај Закључак ступа на снагу одмах.

Апелујем на све грађане да буду посебно обазриви у наредном периоду који је за нас изузетно критичан. Још једном ћу поновити да општина Петровац на Млави има 41.000 становника, да у Браничевском округу само град Пожаревац има више од 70.000 становника, да све остале општине имају два, три или четири пута мање становника. Сходно томе, општина Петровац на Млави у Браничевском округу има највећи број грађана на привременом раду у иностранству. Дакле, у читавом Браничевском округу имамо највећи број грађана на привременом раду у иностранству, а сходно томе наша је и највећа одговорност. Из тог разлога смо и морали да уводимо одређене мере као што су забрана рада кафића и угоститељских објеката испред државе, значи три или четири  дана пре него што је то држава одлучила.

Ову прилику користим да похвалим све наше грађане који раде на привременом раду у иностранству а који су дошли у нашу општину а који се придржавају мера и одлука које је донео државни врх и које је донео локални Штаб за ванредне ситуације. Међутим, иако је највећи број људи одговоран постоје и неодговорни појединци и они представљају у овом тренутку највећи проблем општине Петровац на Млави када је у питању корона вирус. Дакле ти неодговорни појединци.

Молим Вас, молим све грађане општине Петровац на Млави да се строго придржавају прописаних мера, јер је према свим назнакама наредна недеља најкритичнија. За период који следи најважније је да се наоружамо стрпљењем и разумевањем. Нема потребе низакаквом паником или нервозом. Сви који имају било какве потребе а нису у могућности да изађу не треба да брину, јер су наше волонтерксе службе ту да Вам помогну за све. Још једном молим све, не само старије генерације, већ и млађе, да смање комуникацију и кретање што је више могуће у наредном периоду, како не би угрозили себе и своје најближе. Мислим да никоме не би требало да представља проблем да за макар једну недељу своје кретање сведе на минумим, зарад сачувања људских живота. Молим Вас да такође и обратите пажњу на своје комшије, пријатеље и родбину, нарочито оне старије, и проверите да ли имају све што им је потребно. Немојте да Вам буде тешко да их позовете. можда је некоме потребно и да само поприча са неким. Знам, сигуран сам да су ово и психички тешки тренуци за све нас, а нарочито за оне који живе сами. Морамо бити ту једни за друге.

Оно што грађани општине Петровац на Млави морају да знају, а зарад неодговорних појединаца који пласирају глупости и лажи и на свему овоме покушавају да профитирају јетсе, да иза свих мера које је донео државни врх и које је денео Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави не стоји политика. Иза свих мера и одлука стоји струка, наши најеминентнији лекари, епидемиолози, пулмолози, лекари свих врста и стручности који су и предложили, да не кажем наредили ове мере.

Још једном молим све грађане да се придржавају наведених мера. Останимо код кућа и сачувајмо себе и своје животе и животе својих најмилијих.

БУДИМО СВИ ОДГОВОРНИ.”