На данашњој конференцији за медије председник општине Петровац на Млави саопштио је:

“На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације општине Петровац на Млави донето је:

Уколико данас из Републичког Кризног штаба дође до промене када је у питању петак 01. мај и дужина, односно време трајања полицијског часа, Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави ће у складу са тим донети другачију одлуку и на време информисати грађане општине Петровац на Млави. Уколико се ништа не промени ова Одлука остаје на снази.

Наредба за наплату паркинга је донета данас, а почиње да се примењује од понедељка 04. маја 2020. године. Као што знате мали је број општина у Србији који је обуставио наплату својих паркинга на територијама тих општина. Општина Петровац на Млави је то учинила, али сада је дошло време да се полако ублажавају мере. ЈКП “Паркинг сервис” је предузеће које зависи само од себе и мора ствара приходе и донета је оваква одлука.

Наведене установе чији је оснивач општина Петровац на Млави почињу да раде од понедељка 04. маја 2020. године.

Пред нама је доношење нових одлука. Као што знате, заједно са ублажавањем мера, препорука је да се дозволи рад кафића и угоститељских објеката. Какву год одлуку да донесете у овом тренутку свака ће бити под лупом. Са једне стране морамо да се враћамо у нормалан живот, а са друге стране ту смо близу краја ове епидемије. Да будемо поштени, нисам сигуран да какву год одлуку да донесемо да је она добра. Бићете обавештени наредних дана и тада ћемо одржати нову конференцију за штампу у складу са мерама Кризног штаба на нивоу Републике Србије са оним што је врло значајно за нашу општину. Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави одлучује у складу са законом оно што је његова надлежност. Постоје ствари на које ми можемо да утичемо својим одлукама, а постоје и оне на које не можемо.

Оно што је најважније је да и даље имамо, како то кажу, добре бројеве у општини Петровац на Млави. Веома важно за све нас је да је Дом у Стамници за сада у добром стању, односно да има све оно што је потребно да се заштитимо од овог вируса. Важно је истаћи да сви ови резултати уствари представљају плод доброг понашања грађана у 98% случајева. У нашој општини грађани општине Петровац на Млави су испоштовали мере и Кризног штаба на нивоу републике и Штаба за ванредне ситуације општине Петровац на Млави. То су за сада чињенице, али све то није довољно ако заборавимо да овај вирус постоји, он је и даље међу нама. Отварање кафића и угоститељских објеката ће вратити, да кажемо, нешто се зове нормала или враћање у нормалан живот. Јасно Вам је да то носи и велике  ризике. Зато и кажем, каква год одлука да се донесе неће бити добра или биће погрешна. Али ми морамо да пратимо и препоруке, ми морамо да пратимо наше окружење, јер у 99% случајева сви, колико ја имам сазнања, ће отворити рад кафића и угоститељских објеката.

Молба на крају јесте да будемо одговорни, да будемо још одговорнији него што смо били до сада да из ове ситуације изађемо без значајније штете.”