Да данашњој конференцији за медије председник општине Петровац на Млави саопштио је:

“Кризни штаб за сузбијање на седници одржаној 24. априла 2020. године донео је Закључак којим се препоручује свим привредним субјектима, а нарочито привредним субјектима који обављају производну делатност, да раде, односно да наставе рад пуним капацитетом, уз поштовање превентивних мерa које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19, којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга. Као што сви знамо, и на територији општине Петровац на Млави почињу да раде теретане и фитнес клубови, затим фризерски и козметички салони, као и сви други провредни субјекти који обављају производну делатност, па је врло битно објаснити и указати на то да су сви ти  привредни субјекти у обавези да предузимају одређене мере које је Кризни штаб за сузбијање болести COVID-19 и донео. Оно што је посебно важно је:

  • физички размак међу запосленима (тзв. физичка дистанца), односно организација радних активности и радног простора на начин да се избегне директан контак између лица када год то природа посла дозвољава,
  • обавезна дезинфекција просторија, подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику, као и обавезно постављање дезо баријера (дезинфекционим средством – хлорним препаратима, препаратима на бази алкохола са минимално 70% алкохола или другим дезинфекционим средством)
  • обавезна замена коришћене папирне, пластичне или платнене галантерије,
  • обавезно коришћење личних заштитних средстава тј. маски и рукавица,
  • обавезна дезинфекција ногу и руку свих лица која улазе у пословни простор,
  • често проветравање свих просторија,
  • редовна дезинфекција свих заједничких и хигијенских просторија,
  • и оно што је посебно важно, да у случају сумње да неко лице има симптоме заразне болести COVID-19, (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање) одговорно лице привредног субјекта дужно је да, без одлагања удаљи то лице из радних просторија, са препоруком да се одмах јави надлежном дому здравља, односно нашем Дому здравља у Петровцу на Млави.

Дакле, као што видими долази до попуштања, ублажавања мера и полако се враћамо у нормалу. Оно што морамо да имамо у виду је то, да ублажавање мера значи да се сва одговорност пребацује на нас саме. У овим тренуцима морамо да преузмемо одговорност ми сами и то је јако велика одговорност и никако не значи да је опасност прошла. То значи да сада морамо бити опрезнији него иначе, јер ће се повећати број контакта међу људима. Полако се враћамо нормализацији, али то никако не значи да не требамо и даље бити обазриви. Не смемо дозволити да се праве гужве у локалима, али ни испред локала. Овде пре свега мислим на предузетнике који почињу са радом. Морате бити добро организовани, поштовати мере заштите, дезинфиковање и физичко дистанцирање. Надлежни органи ће контролисати на који се начин одвија рад тако да поред етичке одговорности, постоји могућност и за правну одговорност. Надам се да сви схватамо да нас и најмањи пропуст може коштати живота. Знам да нам иду првомајски празници и да ће забрана кретања током викенда пасти и теже него иначе. Али молим Вас за разумевање. Никоме није у интересу да зарад једног викенда угрози првенствено себе а затим и своју породицу и своје суграђане. Сви се налазимо у истој ситуацији. Само заједно можемо повратити наше животе у нормално стање.

Останите безбедни и здрави.”