На данашњој конференцији за медије у великој сали општине Петровац на Млави председник општине је саопштио:

“Пре свега користим ову прилику да вам пожелим срећан усркс и изразим наду да ћемо следећи дочекати у много лепшим околностима.

Након овог викенда очекује нас неколико измена мера које је Влада Републике Србије донела, а које ћу вам ја сада појаснити. Најпре, оно што се тиче наших уважених старијих суграђана. Дакле, све особе старије од 65 година могу излазити у шетњу уторком, петком и недељом и то у периоду од 18:00 часова до 01:00 часова. Кретање се може одвијати у кругу од 600 метара од места становања у времену од пола сата и то уз обавезну примену свих мера заштите. У периоду од 18:00 часова до 05:00 ујутру важи забрана кратања за све остале грађане.

Штаб за ванредне ситуације је данас на телефонској седници донео:

Од данас 21. априла 2020. године дозвољен је рад послодавцима из области пружања услуга попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача, као и послодавцима из области трговине на мало: књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, техничком робом, грађевинским материјалом. Послодавци су дужни да обезбеде све мере заштите, односно маске, рукавице, дезинфекциона средства, а рад се мора одвијати уз строго поштовање држања физичке дистанце. Радници су такође у обавези да ове мере поштују.

Данас је Штаб за ванредне ситуације општине Петровац на Млави издао наредбу КЈП “Извор” у чијој се надлежности налази зелена пијаца да иста почне са радом уз придржавање свих мера предострожности и поштовања мера самодистанцирања. Дакле, зелена пијаца од сутра (среда 22.04.2020. године) почиње са радом. Држава је то дозволила од данас, али ми смо сматрали да смо у обавезу да пијацу дезинфикујемо, тј да наредимо КЈП “Извор” да изврши дезинфекцију и да обезбеди све оно што је неопходно да зелена пијаца фукнционише у складу са тренутном ситуацијом.

Оно што многе занима је број заражених особа у нашој општини. Према резултатима које смо добили утврђено је да су још две особе позитивне на вирус COVID-19, тако да је укупан број инфицираних у нашој општини за сада три. Због изразито велике опасности од могућности ширења инфекције у колективним центрима уведена је мера изолације у самим центрима за запослене. Ова мера односи се на Дом за децу и лица ометена у развоју “Др Никола Шуменковић” Стамница и Установу за старије и одрасле “Гвозден Јованчићевић” Велики Поповац. Ви знате да се вирус јако брзо раширио по установама овог типа и тиме нанео велику штету, па мере опреза морају бити појачане. Знам колико тешко ово пада запосленима, ово није ни мало лака ситуација, али заиста морамо имати у виду да се оваква, нимало популарна мера, уводи због здравља самих запослених и њихових породица, као и популације смештене у овим установама, а која је посебно осетљива. Морамо бити свесни да ако се овде пропуст направи, то може бити погубно за нашу општину и наш здравствени систем. И не само то, ове две установе запошљавају преко 200 људи и то само по себи говори о значају њиховог опстанка. Уз помоћ Одреда извиђаћа “Млава” организовали смо кревете за запослене те се овом приликом извиђачима посебно захваљујем. Ово је ситуација када се мора гледати шира слика и у којој је изолација једини спас.

Молим Вас да ситуацију никако не схватамо олако у овом тренутку. Мере ће све више попуштати, али то не значи да и сви ми треба да се опустимо. Јако је важно да наставимо да се придржавамо мера дистанцирања, да носимо маске и рукавице и поштујемо правила. И сами сте видели колике су гужве биле у граду и маркетима око ускрса. То су најризичније ситуације за ширење и преношење вируса. Зато Вас подсећам да и даље морамо бити обазриви и свесни и да се трудимо да одржавамо ту физичку дистанцу колико год и кад год је могуће.

Још мало стрпљења и побеђујемо. Останите здраво.”