На данашњој конференцији за медије председник општине Петровац на Млави саопштио је:

“Поштовани,

иако сам се надао да нећемо долазити у овакве ситуације, ја сам из етичких разлога принуђен да се обратим јавности поводом писања портала “TPKNews”. Ради се о томе да је јуче освануо текст о пацијенткињи зараженој вирусом COVID-19 који залази у најдубљу интиму и превазилази сваку меру здравог разума. Не улазећи дубље у разлоге и сврху оваквог начина писања сматрам да је то крајње недопустиво и за сваку осуду. У сутиацији када је нечије здравље угрожено задирање у интиму и овакав медијски линч директно могу утицати на здравствено стање пацијента.

Иако нисам желео да улазим у личне детаље о пацијенту морам овом приликом да напоменем да се ради о докторки, жени која је професионалац у својој струци. Зашто то истичем? Да ли је нормално да у ситуацији када се широм наше земље лекари налазе у првој борбеној линији против овог опаког вируса ризикујући своје животе и животе својих породица било који лекар, а поготову оболели, заслужује овакав нељудски приступ. Да, ово је нељудски приступ. Јер ниједан новинар који има мало достајанства у себи, који је човек пре свега, не би никада себи дозволио да се једна особа и то женског пола, на овакав начин третира у јавном медијском простору. Замислите само да су се на том месту нашле ваше мајке, ћерке, сестре, рођаке или познанице?! Да док страхујете за њихов живот бивате изложени оваквим стварима. Како би се осећали и реаговали?

Овакав мизогени и сексистички начин писања о лекару, који је не заборавите и пре овог ванредног стања спасавао животе, је за сваку осуду. Поред тога ово је јако тужно, болно и поражавајуће. У време када се од свих нас очекује највише солидарности ето шта смо добили и то већ са првом зараженом особом. Да ли треба да поред бриге о здрављу која је ових дана најбитнија страхујемо и за своје приватне животе и интимне ствари, јер смо сви потенцијално угрожени. Да ли је то нормална околност у којој у овим иначе тешким данима требамо живети. Да ли је толико тешко бити човек макар док траје ово ванредно стање и не користити људе као живо месо за сензационализам и политику. Ако су потребни овакви испади, ево ја као први човек ове општине стављам себе на удар, али своје суграђане нећу и не могу.

Заиста жалосно. У ком тренутку и ко је себи дао за право да аплауз лекарима замени салвом увреда? Ово је заиста превише. Не само да представља повреду Закона о заштити права пацијената, већ је крајње неморално, дегутантно и нељудски. Нашој суграђанки могу само да пожелим брз опоравак и да се што пре врати својој професији и да не брине, јер углед који њена професија има никада не може бити пољуљан, да се најблаже изразим – жутом штампом. Молим Вас да из поштовања према једном људском бићу и према професији којом се ова особа бави не улазимо у даље коментарисање и давање на важности овом писању, јер је то једини начин да се ова срамна ситуација што пре преброди.

Захваљујем на пажњи.”