На данашњој конференцији за медије, председник опшзине Петровац на Млави саопштио је:

Поштовани суграђани,

Драго ми је што данас имам дужност да вас обавестим да је ванредно стање укинуто и да мере које су до сада важиле ради спречавања ширења вируса COVID 19, од данас престају да важе. То значи да од данас више нема полицијског часа, да се наши старији суграђани могу кретати и да се враћамо уобичајеном радном времену. Такође, наш кол центар престаје са радом. Ипак, ванредне мере остају на снази што значи да је и даље на снази држање дистанце од два метра, избегавање контакта, рукавице и маске су и даље обавезне у ресторанима и кафићима, забрањено је  јавно окупљање, нема наставе у школама, нема биоскопа и позоришта. Вртић почиње са радом од понедељка. Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. jуна. Дакле, од данас, наши суграђани старији од 65 година ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима.

Желим да изразим велику захвалност мојим суграђанима. Поносан сам због начина на који смо се борили са овом тешком и опасном ситуацијом. Заједничким снагама, успели смо да се одржимо, што доказује чињеница да имамо само 4 заражене особе, иако су прогнозе биле много лошије. Придржавали смо се мера, помагали једни другима и били солидарни. То је јако добар показатељ, колико смо заправо снажни када смо уједињени и када свако одговорно ради свој посао. Морам поново да изразим захвалност свим људима који су током трајања ванредног стања радили и ризиковали своје здравље, животе и здравље својих породица. Хвала вам што сте били ту за нас, иако сте свакога дана одлазили на посао са неизвесношћу, свесни ризика. Молим све моје суграђане, да никада не забораве кроз шта смо прошли и да, и када прође време имају на уму и сете да је у неком тренутку неко био спреман да се за њих жртвује. Посебно сам срећан и драго ми је, што се показало да Петровац на Млави има добре и савесне људе који су прискочили у помоћ када је било најтеже и својим донацијама и волонтирањем, помогли да се преброди ово. Ја само могу да изразим наду, да ћемо после свега овога, бити много освешћенији, да емпатије неће нестати и да ћемо много боље организовати и водити своје животе.

Нас много тога тек очекује. Морамо се полако враћати редовним обавезама ида наставимо тамо где смо стали. Ми ћемо се трудити да радимо још вредније, како би надокнадили пропуштен период. Наравно, и даље морамо бити на опрезу, како се напредак не би угрозио. Мислим да смо сви свесни чињенице да вирус није нестао, да и даље постоји могућност инфекције, тако да вас молим да имате на уму то и даље када се вратите својим редовним обавезама. Свакако се надам, да нас након овог тешког периода, очекују много боље ствари.

Још једном бих напоменуо, да би било што јасније, укинуто је ванредно стање. Радно време за све предузетнике, за кафиће, за ресторане и за све остале привредне чиниоце у нашој општини је као и пре ванредног стања. То значи, да у оквиру поостојећег радног времена које је било као и пре ванредног стања свако може себи да организује радно време. Свака наша одлука која је донешена, када су у питању радна времена, била је само и искључиво за време трајања ванредног стања. Како је ванредно стање укинуто привредни субјекти могу организовати радно време као и пре увођења ванредног стања.

Хвала свима још једном на подршци и борби. Останите здрави и безбедни. Живели!!!