У великоj сали Културно-просветног центра, након данашње седнице кризног штаба, грађанима се путем медија обратио председник општине Петровац на Млави и овом приликом рекао:

“Поштовани суграђани,

овом приликом обраћам вам се поводом епидемиолошке ситуације у нашој општини. Јутрос је одржана седница Штаба за ванредне ситуације. Оно што за сада могу рећи је да је ситуација стабилна. Дефинитивно да имамо скок заражених у односу на период почетка епидемије  нашој земљи, али за сада је све под контролом и ситуација се свакодневно прати. Званичан податак који имамо је да је тренутно 12 особа заражено вирусом COVID 19. Од 12 пацијената, троје се налазе на болничком лечењу са средњом клиничком сликом, док су остали пацијенти у строгој кућној изолацији са благом клиничком сликом. Међутим, сасвим је извесно да ван званичне статистике, има још заражених особа, тако да  оно што  требамо имати на уму, да иако подаци показују једно, опасност од наглог ширења заразе и превеликог оптерећења наше болнице постоји у сваком тренутку, те стога морамо бити изузетно опрезни. У консултацијама са стручњацима, добили смо информације да је ризик од заразе огроман, нарочито међу млађом популацијом због велике циркулације и блиских контаката.

Апелујем на све моје суграђане, да поштују превентивне мере, као што је ношење маски у затвореним просторијама, држање одстојања и смањење циркулације и кретања. Физичка дистанца је у овом тренутку једина апсолутно ефикасна мера и начин борбе. Ми нећемо затварати угоститељске објекте, из простог разлога што би то био заиста велики економски ударац у тренутку када се још сви опорављамо, али сви морамо бити свесни, да ако се не будемо придржавали мера и ситуација се, далеко било, нагло погорша, можда ћемо и томе морати да прибегнемо. Дакле, потребно је да поново, сви заједно, као и током ванредног стања будемо одговорни и савесни.

Оно што смо у могућности да као општина сада урадимо је да се поново крене са дезинфекцијом од стране ЈКП „Извор“ и то најпре дела око болнице, домова у Поповцу и Стамници, вртића и улица. Такође, отказане су све спортске и културне манифестације, које су биле у плану за овај месец. С обзиром да је доста родитеља забринуто у вези рада вртића, истичем овом приликом да су предузете све неопходне мере како би се деца, радници и родитељи заштитили. Врши се редовна дезинфекција, мери се температура при уласку, сви запослени носе заштитну опрему и за сада је стање и боравак деце безбедан. Ми смо у контакту са Заводом за јавно здравље и надлежним министарством, ситуација се прати и то је оно што ми као општина сада можемо и морамо да урадимо. Верујем да забринутост постоји и то је нормално, сваком родитељу је најважније здравље свог детета, али нема потребе за паником.

Важно је да грађани знају да је наша COVID амбуланта и даље у функцији, и да се  свако ко осети симптоме, односно има температуру, респираторне проблеме или мијалгију, обрати или  путем телефона или директно у ковид амбуланту која је смештена у старом Дому здравља.

Још једном, молим све за одговорност у овој ситуацији. Од нас самих зависи како ће се ситуација даље одвијати. Морамо се уздржати од контакта што више можемо. Иако је евидентно да је сада више инфекције међу млађом популацијом, која боље подноси, то никако не значи да су наши старији суграђани поштеђени. Морамо бити одговорни и због наших родитеља и њихових родитеља, али и пријатеља и познаника. Није безазлена ствар и не зна се како ће се чија клиничка слика развијати,чак иако је заражен и има блаже симптоме.

Најмање, али у исто време и највише што можемо у овом тренутку да учинимо је да се примиримо, смањимо непотребну циркулацију и поштујемо мере.

Останите безбедни и здрави!”