За нама је још једна пословна година. Желели бисмо да са вама поделимо наше утиске и пословне резултате ..

Обзиром на пролећне поплаве и општу ситуацију у земљи, доношење уредби и програма Владе РС, а који се тичу регионалних развојних агенција, су каснили у односу на предвиђено, тако да прве активности нису кренуле пре јуна.

У међувремену, Регионална развојна агенција је спровела конкурс за избор директора. Комисија за избор је резултате образложила на 12. седници Скупштине чланова друштва, и за директорку Регионалне развојне агенције “Браничево-Подунавље”, на мандат од 4 године, је изабрана г-ђа Нада Кокот из Смедерева. Са обављањем дужности је отпочела почетком маја.

Одмах се кренуло са склапањем Уговора са оснивачима, који су били неопходан предуслов за предавање захтева за акредитацију РРА БП. Сви потребни уговори су склопљени у најкраћем могућем року, те су се већ почетком јуна стекли услови да Регионална развојна агенција “Браничево-Подунавље” буде акредитована од стране Министарства привреде и Националне агенције за регионални развој (НАРР), за спровођење програма регионалног развоја на територији Региона који покрива. На овај начин је Регион најзад добио могућност да равноправно учествује у свим програмима Владе, а привредници из региона да користе изворе финансирања, као и стручну консултантску помоћ.

Слика 1: директор Националне агенције за регионални развој, Милош Игњатовић, уручује Акредитацију Нади Кокот, директорки РРА “Браничево-Подунавље” на 15. седници Скупштине оснивача РРА БП

Слика 2: Радиша Драгојевић, председник Скупштине РРА БП; Нада Кокот, директорка РРА БП; Милош Игњатовић, директор НАРР

У наставку је преглед активности акредитоване РРА БП, везано за спровођење стандардизованог сета услуга (ССУ) у 2014. години.

Једна од основних активности у оквиру ССУ, јесте спровођење обука. Обуке се генерално деле на оне намењене почетницима у пословању, дакле особама које тек планирају да отпочну самосталан посао и на оне намењене представницима малих и средњих предузећа и предузетницима. Сертификат који полазници добијају након одслушане тродневне Обуке за почетнике у бизнису, неопходан је предуслов код аплицирања за средства за самозапошљавање која даје Национална служба за запошљавање.

Поред тога, одржано је укупно 8 промотивних активности у Региону, са циљем промоције јавних позива, као и промоције предузетништва међу ученицима завршних година две средње и Високе техничке школе струковних студија у Пожаревцу. На овим промоцијама укупно је било присутно преко 120 ученика и студената.

Пружен је и велики број информација, лично и путем е-маила, о актуелним позивима и програмима, осмишљена су и урађена 3 Инфо листа на актуелне привредне теме, а за 14 фирми из региона урађене су саветодавне услуге, било путем провере стања у пословању, израде бизнис или маркетинг плана.

РРА БП је за своје осниваче написала 2 предлога пројеката за позив Екцханге 4, који финансира ЕУ. Оба предлога пројекта су одобрени за финансирање иу фебруару 2014. године потписани су уговори између представника локалника самоуправа и Делегације ЕУ. Пројекти се тичу социјалне заштите и управљања имовином. Укупна вредност пројеката је цца 350.000 евра.

Поред тога, РРА БП је током 2014. године написала још 16 пројеката за своје осниваче, углавном за мање позиве, који су били расположиви током године.За сада имамо повратну информацију да је један пројекат одобрен за финансирање (вредност 18.000 евра), док се за остале чекају одлуке.

На крају бисмо желели да споменемо и да се још једном захвалимо за изузетан гест наше реномиране фирме СУПЕРИОР из Велике Плане, која је крајем октобра донирала више од 25 тона свог производа, лука за садњу, арпаџик типа Колос Ф1, грађанима региона. Ова донација, чија вредност прелази 3,000.000 динара, подељена је уз логистичку подршку РРА БП и локалних самоуправа. Супериор је један од оснивача РРА БП.

Током 2014. године, трудили смо се да што више будемо од користи својим оснивачима, али исто тако и грађанима Региона Браничево-Подунавље. Надамо се да ћемо у 2015. години бити још успешнији и да ће годишњи чланак са сумираним резултатима бити барем два пута дужи.

Срдачно ваша, акредитована РРА БП

Слика 3: Промоција предузетништва за ученике завршних година ВТШСС Пожаревац

Слика 4: Промоција предузетништва за ученике завршне године Економске школе у ​​Пожаревцу

Слика 5: Промоција предузетништва за ученике завршне године средње Политехничке школе у ​​Пожаревцу

Слике 6: Обука за почетнике у бизнису, Смољинац, просторије УПП Смољинац

Инфо дани за ученике завршних година средњих школа 

Како је раније било најављено на нашем сајту, у месецу Новембру су организована још два Инфо дана у циљу промоције предузетништва И предузетничке културе.

Инфо дани су организовани у сарадњи са Политехничком школом и средњом Економском школом из Пожаревца, током једночасовног дружења са ђацима, запослени у РРА БП су презентовали могућности започињања сопственог бизниса, као и могуће услуге које пружа РРА БП почетницима у бизнису и постојећим малим и средњим предузећима и предузетницима. Студета су такође кроз получасовни филм под називом “Да покренете, растете и успете у малом бизнису-Заједнички циљ” упознати са тренутним стањем предузетништва у земљи као и примерима добре праксе започињања сопственог бизниса.