У четвртак, 18.05.2018. године, председник општине Душко Нединић и чланови пројектног тима – Сузана Mилошевић и Христина Ђорђевић , присуствовали су протоколарном састанку са партнерима из Темишварa у Румунији, поводом аплицирања са пројектом у оквиру Interreg IPA (инструмент за претприступну помоћ) Програма за прекограничну сарадњу Србија-Румунија. Пројекат је поднет у сарадњи са Националном унијом румунских послодаваца Банат, Политехничким Универзитетом из Темишвара, Службом за ванредне ситуације из Темишвара и нашом општином и ватрогасно-спасилачком јединицом Петровац на Млави.

Предложени пројекат је из области животне средине и управљања ванредним ситуацијама, а пун назив је : “Унапређење управљања ризицима животне средине, хитним случајевима и свести код становништва и компанијама у пограничном подручју Румунија-Србија, интеграцијом напредних технологија (АТРСКЦООП)”. Идеја је да се кроз примену најмодерније технологије прати стање у природи, како би се предупредили ризици приликом ванредних ситуација.

Састанку су, поред партнера на пројекту, присуствовали  председници неколико општина из пограничног дела Румуније (Mosnica Nova, Lovrin и Gottlab), декан и професори са Политехничког универзитета у Темишвару и представник Службе за ванредне ситуације. Након презентације предлога пројекта, разговарало се и о могућностима и условима за даљу сарадњу. Према речима председника општине, Душка Нединића,  сасвим је извесно да ово није једини пројекат на коме ћемо сарађивати са колегама из Румуније, а већ се могу наслутити и нове идеје за сарадњу, а све је утолико лакше јер је реч о општинама које су у сличном положају и сличних карактеристика као наша општина и које већ имају искуства у аплицирању код европских фондова. Председник Душко Нединић изразио је велико задовољство због заједничке сарадње, јер је, како каже, напредак  успешнији ако се круг пријатеља наше општине шири, а нарочито, када су у питању пријатељи из  земаља чланица Европске уније. Обзиром да наши партнери имају дугогодишње искуство у реализацији ЕУ пројеката, могу нам пренети своје знање и искуство, укључити нас у нове пројекте и упутити у многобројне иновације.

Такође, домаћини су представили нове идеје за будуће пројекте, које би реализовали у партнерству са општином Петровац на Млави и изразили заинтересованост  за дугорочну сарадњу на разним пољима.