У Народној библиотеци ,,Ђура Јакшић“ је дана 10. марта 2017. године одржано предавање на тему ,,Знаменити Руси у српској историји; Знаменити Срби у руској историји“. О српско руским везама говорио је православни публициста, преводилац и издавач Ранко (Радован) Гојковић.

Он је истакао да је узајамна богољубива надоградња прожимала многе српске великане у Русији, као и многе руске великане у Србији. Промислитељске, мистичне везе између наша два народа грађене су вековима и ни један непријатељ нити окупатор није успео да те везе покида.

Ранко Гојковић говорио о везама Србије и Русије кроз историју са православног и историјског аспекта, о томе како су ова два народа Божијом промисли увек били упућени један на друге и о томе како данашња Русија преузима улогу Трећег Рима, што даје веру и снагу за опстанак малих православних народа под окриљем Русије у овим тешким и смутним временима.

Предавање Ранка Гојковића било је и повод за промоцију других издања манастира Рукумија, који је као издавач стао иза овог ауторовог диптиха.