Народна библиотека “Ђура Јакшић” организовала је 20. октобра предавање са изложбом академика и историчара уметности Живојина Андрејића. На задовољство петровачке публике, овај истукнути стваралац представио је симбол змаја, као митско биће, кроз векове, културе и цивилизације. Верује се да су легенде о змајевима настале независно у разним културама, па су стога и представе о змају потпуно различите, од заштитника људи до немани против које се треба борити.

“Почетак приче о змајевима код народа Балкана налазимо у епици у којој су они фантазмагорична митска бића, али и људи и велики јунаци.” – овом реченицом је почео предавање Живојин Андрејић.

Витешки ред змаја наста је према угледу на бургундијски витешки ред Св. Ђорђа. Ред је првобитно био задужен за заштиту краљевске породице цара Светог римског царства Жигмунда. Чланови реда називали су се драконима. Симбол реда је змај са репом обавијеним око врата. Од чланова реда очекивало се да стално носе симбол, најчешће у облику медаљона око врата и често су сахрањивани са њим.