У среду 01.06.2022. године у просторијама Црвеног крста биће организована прва летња акција добровољног давања крви.
Акција ће бити подржана и од стране Општинске управе општине Петровац на Млави, као и јавних предузећа и установа. „ У сусрет Дану општине 04. јуна, најплеменитији начин да учинимо нешто за нашу заједницу је управо добровољно давање крви. Сви смо потенцијални примаоци крви, а с обзиром на несташицу крвних јединица, најбољи начин да учинимо нешто добро, како за себе, тако и за све нас који у овој општини живимо, јесте да се прикључимо овој акцији и дамо свој допринос. С тога, апелујемо на све наше суграђане да узму учешће у овој акцији“ рекла је шеф кабинета председника Општине, Христина Ђорђевић, овом приликом.
„Акција ће бити одржана у среду 01.06.2022. године у просторијама Црвеног крста у периоду од 09:00ч до 14:00ч. Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа, старости од 18 до 65 година, телесне тежине изнад 50кг, код које се лекарским прегледом и провером хемоглобина утврди да давање крви неће угрозити ни њу нити особу којој би се та крв применила и та процедура се врши на лицу места, врло брзо. Пре давања крви, особи која даје крв, препоручује се узимање лаганих оброка и да буде одморна“ изјавио је секретар Црвеног крста Петровац на Млави Мома Станимировић.
Иначе, општина Петровац на Млави је добитник Бронзане плакете – шампион солидарности Института за трансфузију крви Србије. Плакета је додељена за успешно учешће и највећи број давалаца крви у Зимској кампањи 2021. године и „Златне плакете “Шампион солидарности“ у Зимској кампањи 2020. године.
Дајте крв, спасите живот!