У суботу 21. јануара у 12:30 на репертоару РТС САТ (РТС Сателит) у емисији “Лепша страна Србије”  гледаоцима ће бити представљене  знаменитости општине Петровац на Млави као што су: Народна библиотека ” Ђура Јакшић” и Завичајни музеј са археолошким одељењем. У оквиру Културно-просветног центра ради и позориште, основано 1908. године. Атракцију Хомољских планина представља и велики број клисура, а издваја се Горњачка клисура, дуга 16км, састављена  од 4 велика меандра.

Изузетна вредност овог краја лежи у питкој и здравој води, која је водећи природни потенцијал овог краја. Много потока, врела, речица, језера, као и реке Млава, Бусур, Витовница, чине развијену и разгранату мрежу овог краја. Нетакнута природа је прави изазов за љубитеље сеоског туризма и здраве хране. Изузетна понуда угоститељских услуга и квалитетне хране, заснива се на органској храни припремљеној на традиционалан начин.  Петровчани последњих година убрзано раде на развијању руралног туризма, промовишући етно-села, од којих су најпознатија Бистрица, Ждрело и Горњак.

Осим што је позната по бистричком сиру и брашну, од којег се прави хомољски качамак, чувена је и по томе што је у њој рођен Драгутин Томашевић, први Србин  учесник Краљевине Србије 1912. у Шведској на Олимпијади. За њега су причали да је човек бржи и од воза. Наиме, Дргаутин се 1909. аиста тркао са возом и победио. Њему у част, отворен је и један несвакидашњи музеј.

Бања Ждрело се налази у непосредној близини Петровца. Ту  извире термална вода изузетног квалитета, чија температура прелази 40 степени и погодна је као допунско средство у лечењу хроничних обољења.

Манастир Горњак, на малој заравни изнад леве обале Млаве испод стрмих литица планине Јежевца, задужбина је кнеза Лазара  из времена када је побеђивао Турке на бојном пољу, а задужбинама Богу захваљивао. На километар или два од Горњака према Петровцу, са десне стране у стенама, стоје остаци средњовековног манастира Благовештење, задужбине деспота Стефана Лазаревића.  Значајно је поменути да се у селу Витовница, у близини Петровца, налази истоимени манастир из трећег века. У селу се родио и у манастиру Богу служио, отац Тадеј.

У селу Каменову, селу пчелареа, одржава се Сабор пчеларства, највећи овакве врсте у Србији. Мештани су овде подигли споменик пчели, који је други у свету, посвећен овом благородном инсекту.

Аутор и продуцент: Зоран Трифуновић

У недељу у 02:30 часова емисија ће бити репризирана на истом каналу за подручје Америке и Аустралије.

У линку испод дата је програмска шема и линк за праћење директног преноса.

http://www.rts.rs/page/tv/ci/live.html

http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/19/rts-satelit/2596926/.html