У организацији  Друштва пчелара „Млава“ из Петровца на Млави и Савеза пчеларских организација Србије,  Месне заједнице села Каменово, а у сарадњи са Туристичком организацијом општине Петровац на Млави данас је отворена XXVI манифестација „Дани млавско-хомољских пчелара“. Овогодишња манифестација одржава се 1. и 2. априла (субота и недеља) под покровитељством Oпштинe Петровац на Млави. На дводневној манифестацији пчелари и заинтересовани посетиоци биће у прилици да виде  опрему за пчеларство, као и да пробају  све врсте пчелињих производа.

Као и претходних година, приметан је долазак великог броја пчелара и произвођача пчеларске опреме из свих крајева Србије, Црне Горе, Републике Српске и Македоније. За два дана колико траје манифестација, окупи се близу 10.000 посетилаца са преко 200 излагача. На једном месту излажу пчелари опрему и прибор, а у дому културе предвиђена су предавања познатих стручњака из области пчеларства. Округли сто је прилика да се актуелизују проблеми у пчеларству, а организован је и обилазак пчелињака у домаћинствима у Каменову. Овом манифестацијом обележава се почетак нове пчеларске сезоне.

Многим пчеларима и становништву у Србији, Европи и свету није довољно познат податак да је у Каменову, у част пчели, подигнут споменик јединствен у Европи, једини у Србији и други у свету. Овакав споменик у част пчели постоји само у Јапану, који је први постављен. Направљен је у бронзи. Идејни творац споменика пчели је пчелар Мирослав Љубомировић из Каменова, подигнут је 1998. године. Споменик је рад академског вајара Јанка Лалића, познатог архитетке из хомољског насеља Лазница, код Жагубице. Нажалост, исти споменик је украден 2011. Године од стране непознатих извршиоца. Након тога се дошло до решења да се поново подигне споменик пчели па се приступило прикупљању новца за ту намену. Својим прилозима су помогли пчелари из Србије, Републике Српске, Словеније и Хрватске. Други споменик направљен је поново у бронзи и потпуно идентичан првом, урадио га је вајар Драгиша Милошевић из Петровца на Млави. Споменик је откривен априла месеца 2012. године.

САТНИЦА ДОГАЂАЈА:

Субота  1. април 2017. године

1000 –  Отварање сабора

1100  – Предавање из области пчеларства

1300 –  Обилазак пчелињака

2000 – Културно-уметнички програм са богатом лутријом

Недеља  2. aприл 2017. године

1000 – Резање славског колача

1100 – Обилазак културних споменика околине

1400 – Свечани ручак.