У четвртак 18. априла у Завичајном музеју више него успешно одржана је манифестација Стрип 9. трип 2019.

Шесту годину за редом петровачки музеј у сарадњи са Народном библиотеком „Ђура Јакшић“ и стрип ентузијастима Петровца, организује и реализује стрип манифестацију у сећање на великог стрип цртача и илустратора Божу Веселиновића, чији Легат петровачки музеј чува. Сада већ традиционално, сваког априла месеца наш Петровац угости неког од познатих стрип цртача, илустратора или стрип сценариста са циљем промовисања стрип културе и стрипа као 9. уметности савременог друштва.

Ове године гост VI Стрипа 9. трипа је Сабахудин Мурановић Муран – стрип цртач,карикатуриста и сликар из Пријепоља, који се петровачкој публици предствио избором радова из Стрип албума Хајдуци, Приче из Југославије, До пакла и назад, Загор и Олујни орлић. Изложбу су отвориле Жаклина Перић, директорка музеја и Милица Илић, кустос музеја.Изложба ће бити отворена до 15. маја.

Исте вечери реализована је и промоција стрип албума „Хајдуци“ (аутори: Брајовић, Стојановић, Муран) и „До пакла и назад“(група аутора) ,a гост промоције био је Марко Стојановић, стрип сценариста и један од аутора поменута два стрип албума.

Занимљиво је да је након промоције и трибине о стрипу, публика остала у Галерији Музеја јер је аутор изложбе Сабахудин Мурановић Муран сваком стрип читаоцу који је купио један од албума поклонио портрет који је цртао на лицу места.

Више него добра посећеност промоцији, интеракција аутора и публике која воли и негује стрип културу додатни је мотив да и наредне године у оквиру манифестације Стрип 9. трип нашој публици доведемо и представимо једне од најуспешниј стрип аутора Србије и региона.