У четвртак, 3. марта 2022. године у Галерији Завичајног музеја Петровац на Млави отворена је изложба „Камен у праисторији“ ауторке Соње Перић, вишег кустоса археолога. Изложено је 300 експоната – артефакта, рукотворине од окресаног и глачаног камена из периода праисторије, од старијег палеолита (старчевачке културе) до млађег гвозденог доба, од 6200. година пре н.е. до почетка нове ере, са подручја Поморавља из Завичајног музеја Јагодина. Изложба представља развој каменог оруђа, од првих примерака окресаног оруђа које настаје ударањем камена о камен, употребом ретушера од кости и камена, до глачаних примерака који се први пут јављају у неолиту и развијају током трајања праисторије. У витринама су најстарији предмети из времена старчевачке културе с краја 7. миленијума, преко винчанских и металнодопских, до млађег гвозденог доба и почетка нове ере.

Сем експоната из јагодинског музеја, посетиоци ће моћи да виде и неке примерке, пре свега абразивних алатки и жрвњева за млевење жита из петровачког Завичајног музеја, који нису део сталне поставке, већ су извучени из депоа и премијерно изложени јавности, употпуњавајући ову изложбу, као и презентацију „Беловоде – Винчанско насеље“, ауторке др Вере Богосављевић Петровић, музејског саветника археолога из Народног музеја у Београду.

“Oвом изложбом сам желела да скренем пажњу на његов значај за живот човека у праисторији, његову лепоту и умеће израде праисторијског човека, на његову упорност и стрпљење и његов однос са природом из које је умео да узме шта му је потребно и преобликује стварност обезбеђујући себи потребне услове за живот, а не угрожавајући своје окружење. Искуства предака, која носимо у генима, треба пробудити и препознати их као сопствено искуство”, наводи ауторка изложбе Соња Перић.

Изложбу су отвориле директорка Завичајног музеја у Петровцу, Заклина Перић и ауторка изложбе Соња Перић, као и Јасмина Живковић, кустос археолог. Изложба је отворена за посетиоце до 11. априла 2022. године.