У Завичајном музеју Петровац на Млави, у четвртак 03. маја отворена је изложба „Ципеле – традиција и мода: Женска обућа из XIX и с почетка XX века“ из колекције Музеја примењене уметности у Београду.

Женска обућа сачувана у колекцији Музеја примењене уметности у Београду датира из периода од прве половине XIX века, па до наших дана. Први примерци обуће ушли су у Музеј одмах по оснивању, 1951. године, са збирком сликара и графичара Љубе Ивановића. Ова збирка од 3.116 предмета прикупљена је, највећим делом, у периоду између два светска рата и сведочи о материјалној култури на Балкану од средњег века до првих деценија XX века.

Највећи део колекције, око 100 пари женске обуће из XIX и XX века, приказан је у Музеју 2013. године на изложби Ах, те ципеле!. Поред тога, Музеј је учестовао као партнер у међународном пројекту дигитализације модног наслеђа Europeana Fashion (2012–2015). У оквиру овог пројекта, дигитализована колекција женске обуће Музеја примењене уметности доступна је на порталу Europeana Fashion (www.europeanafashion.eu), заједно са преко 700.000 дигитализованих предмета из области моде из фондова водећих европских приватних и јавних музеја, архива и колекција.

На изложби у Завичајном музеју Петровац на Млави, Ципеле – традиција и мода, изложено је 25 предмета, углавном женске обуће из XIX и с почетка XX века, која се чува у Музеју примењене уметности. Обућа је ношена углавном у Србији и региону тако да, сходно томе, прати процес трансформације одевања грађанске класе током XIX века, од традиционалне оријенталне ношње ка европској моди.

Изложбу су отворили Жаклина Перић, директорка Завичајног музеја и Драгиња Маскарели, виши кустос Музеја примењених уметности, а за посетиоце је отворена до 18. маја.