Данас је на градском тргу у Петровцу на Млави отворена 17. по реду Меморијална трка „Драгутин Томашевић“,  у част првог српског олимпијца Драгутина Томашевића. Манифестација је отпочела подизањем државне и олимпијске заставе и химном „Боже правде“ коју су извеле Јана Мичић и Ленка Остојић.

Церемонији отварања присуствовали су председник општине Душко Нединић са сарадницима, народна посланица Наташа Ивановић и председник Скупштине општине Миланче Аћимовић са сарадницима. Почетак трке, званично је отворио председник општине Душко Нединић својим обраћањем:

„Поштовани спортисти, љубитељи спорта и уважени гости,

  1. године Србија, тада Краљевина Србија, добила је свог првог представника на Олимпјским играма. Данас, након 110 година, у његову част и славу одржавамо Меморијалну трку „Драгутин Томашевић“.

Поносни на чињеницу да је први српски олимпијац и човек са два срца, наше горе лист, имамо дужност и обавезу, али и огромну част да одржавамо сећање на Драгутина Томашевића, на његове спортске успехе и његову храброст. Иако се, због неправедних разлога, није уписао у историју светског олимпизма освајањем медаље, он је остао заувек уписан у нашу националну историју, не само као први српски олимпијац, већ и као личност која је допринела популаризицији трчања као дисциплине, али и као неко ко је са само 25 година дао свој живот за одбрану отаџбине.

Зато ова трка није обична трка и атлетско такмичење. Она са собом носи и један посебан осећај части и узвишености. Захваљујући великим именима из света атлетике, која сваке године узимају учешће у такмичењу, захваљујући подршци Олимпијског комитета Србије и Атлетског савеза Србије, ми заправо, изражавано захвалност и одајемо почаст Драгутину Томашевићу за оно што је он учинио за ову дисциплину.

Изузетно нам је драго што видимо да из године у годину растемо. Велико задовољство представља и чињеница да је трка, поред националног, стекла и регионални, али и међународни реноме. Као Општина наставићемо да пружамо подршку организаторима, као и увек што подржавамо спорт, али и да причамо причу о човеку који је био бржи од воза и који са правом засужује пиједестал у спортској историји Србије. Искористићу ову прилику и да честитам и захвалим на организацији Спортском савезу Општине Петровац на Млави, Месној заједници Бистрица и Атлетском клубу „Драгутин Томашевић“.

Свим такмичарима желим много успеха у такмичењу и проглашавам отвореном 17. по реду Меморијалну трку „Драгутин Томашевић“.  Добродошли у Петровац на Млави! „

Након обраћања председника општине, уследио је културно уметнички програм у извођењу деце ПУ „Галеб“ из групица „Зека“ , „Пчелица“ и „Лептирић“, затим музички наступ Марка Миливојевића, фолклорни наступ „Петровачког ансамбла“, Орекстра „Сербиа“ и Фолклорног ансамбала „Корак по корак“, а на крају и ди џеј наступ.

Почетак трке предвиђен је за 16:00 часова, када ће се одржати Улична трка за децу, а од 18:00 часова и старт Меморијалне трке Драгутин Томашевић“ на релацији Бистрица-Петровац на Млави у дужини од 10.000 метара у следећим категоријама:

  1. Генерални пласман (сениори и сениорке)
  2. Најуспешнији петровчани и петровчанке
  3. Категорије: 40-50 мушки и женски

50-60 мушки и женски

60+ мушки и женски.

За 19:00 часова предвиђена је додела награда најбољима.

Генералани покровитељ трке је Општина Петровац на Млави, а организатори су Спортски савез општине Петровац на Млави, Месна заједница Бистрица и Атлетски клуб „Драгутин Томашевић Петровац на Млави.