Општинско руководство на челу са председником општине Душком Нединићем била је у дводневној посети 25. и 26. новембра, Српском фолкорном друштву “Хомоље” из Госауа у Швајцарској. Госау је мањи град и седиште истоимене општине која се налази у кантону Сент Гален у североисточној Швајцарској. Повод за посету било је обележавање 20 година рада СФД “Хомоље” Госау. Током дводневне посете општинско руководство имало је више састанака са представницима српске заједнице  у овом делу Швајцарске, као и са грађанима општине Петровац на Млави који су на привременом боравку и раду у поменутој држави. Разговори  су вођени на тему решавања административних проблема које наши грађани имају у Србији а односе се на вађење личних докумената као и о могућностима  инвестирања у општину Петровац на Млави. Наши људи из дијаспоре су на веома ефикасан и конкретан начин презентовали проблеме које они имају по доласку у Србију, на писаним таблама које су након завршетка састанка уручили оредставницима општинског руководства Петровац на Млави. Размењене су обостране идеје и предлози решавања текућих проблема. Председник општине Душко Нединић истакао је да је општина Петровац на Млави широм отворена за улагања и да ће потенцијални инвеститори имати пуну подршку руководства при инвестирању и започињању бизниса на територији општине. На тему администрације, председник је истакао да ће се максимално заложити како би се изнети проблеми што пре решили у интересу грађана који су погођени поменутим проблемима. Руководство општине остварило је контакте и са званичницима општине Госау, пре свега са Алексом Брувилером (Alex Brühwiler), председником општине Госау и Моником Гевилер-Брендл (Monika Gähwiler-Brändle) заменицом председника Скупштине општине Госау са којима су вођени неформални разговори.

homoljeБојан Фусуљевић, председник СФД Хомоље Госау је оценио састанке веома успешним, конструктивним и ефективним и изјавио да је дијалог у сваком погледу био на веома високом и културном нивоу.

Општина Петровац на Млави је основала и Општински тим за сарадњу са дијаспором и отворила и посебан одељак при званичном општинском интернет сајту, који ће се бавити што бржом и бољом разменом информација на релацији дијаспора – општина Петровац на Млави, као и што бољем решавању текућих проблема, разматрањем обостраних идеја, чешћој и бољој међусобној комуникацији. Отворена је могућност директног обраћања представницима општине Петровац на Млави кроз опције “Питања и предлози”, “Питајте председника” и слично. Председник општине Петровац на Млави господин Душко Нединић је као приоритет нагласио што бољу комуникацију са нашим људима из дијаспоре и као обавезу поставио изналажење решења текућих проблема дијаспоре, почевши од администрације па све до што бољих услова повратка наших људи из дијаспоре у општину Петровац на Млави.

Све у вези Општинског тима за сарадњу са дијаспором можете погледати ОВДЕ

У линкoвима можете погледати прилоге РТВ “Млава” која је испратила сам догађај на лицу места: